Thursday, February 17, 2011

Mencari keberkatan harta...


harrazdani@mind : zaman sekarang banyak orang minta sedekah dengan cara berbagai-bagai, ada yang bawa anak kecil, ada yang mempamerkan kesakitan dan kedaifan yang ditanggung...tp adakah ia realiti atau ada pihak lain yang mempergunakan dieorang untuk tujuan tersebut. ada yang bercerita terdapat sendikit yang menguruskan mereka, siap ada pengangkutan  lagi...tp realitinya kita pun tak pasti sama ada mereka benar-benar memerlukan atau tidak..jd kalau jumpa dieorang time makan ker, yang ada kemampuan tu bagi jer laaa...niat dalam hati ikhlas kerana allah taala..."sesungguhnya setiap amalan itu adalah bergantung kepada niat"..jgn kita layan dieorang cam pengacau lak. .kat bawah ni ada cerita berkaitan sedekah..selamat membaca...renung2kan dan selamat beramal.


KISAH SEKSAAN KUBUR TERHADAP PEREMPUAN BAKHIL

seorang gadis datang menemui rasulullah dengan tangan kanannya di sorokkan kedalam poket bajunya. dari raut wajahnya, anak gadis ini sedang menanggung kesakitan yang amat sangat. lalu rasulullah menegurnya.

"wahai anakku, kenapa wajahmu menampakkan kamu sedang kesakitan dan apa yang kamu sorokkan ditanganmu?"
lalu gadis malang inipun menceritakan hal yang berlaku padanya :- "ya, rasulullah, sesungguhnya aku adalah anak yatim piatu. malam tadi aku telah bermimpi dan mimpiku itu telah membuatkan aku menanggung kesakitan ini." balas gadis tadi.

"jika tidak jadi keberatan, ceritakanlah mimpimu itu wahai anakku." rasulullah mula tertarik dengan penjelasan gadis tersebut.
gadis itu berhenti seketika menahan sebak. "kemudian kulihat diitangan kirinya ada seketul keju dan ditangan kanannya ada sehelai tuala kecil. beliau mengibas-ngibaskan kedua-dua benda tersebut untuk menghalang api dari membakar tubuhnya. lantas aku bertanya ibuku, kenapa dia menerima balasan sebegitu rupa sedangkan ketika hidupnya ibuku adalah seorang hamba yang patuh dengan ajaran islam dan isteri yang taat kepada suaminya?


lalu ibuku memberitahu bahawa ketika hidupnya dia amat bakhil. hanya dua benda itu sahaja iaitu seketul keju dan sehelai tuala kecil pernah disedekahkan kepada fakir. yang lainnya hanya untuk bermuka-muka dan menunjukkan kelebihan hartanya sahaja. lalu aku terus mencari ayahku. rupanya beliau berada di syurga dan sedang menjamu penghuni syurga dengan makanan yang lazat dan minuman dari telaga nabi. ayahku memang amat terkenal kerana sikapnya yang dermawan dan kuat beramal.
lalu aku bertanya kepada ayahku. "wahai ayah, ibu sedang kehausan dan menaggung azab di neraka. tidakkah ayah ingin membantu ibu sedangkan didunia kulihat ibu amat mentaatimu dan menurut perintah agama. lalu dijawab oleh ayahnya.

sesungguhnya beliau dan semua penghuni syurga telah dilarang oleh allah dari memberi walau setitik air kepada isterinya kerana itu adalah pembalasan untuk kebakhilan yang dilakukan ketika didunia.oleh kerana kasihan melihat azab yang diterima oleh ibuku, aku lantas menceduk sedikit air mengguna tapak tangan kananku lalu dibawa ke neraka.

belum sempat air tersebut mencecah bibir ibuku, api neraka telah menyambar tanganku sehingga melecur. seketika itu juga aku tersedar dan mendapati tapak tanganku melecur teruk. itulah sebabnya aku datang berjumpa engkau ya rasulullah." panjang lebar gadis itu bercerita sambil airmatanya tidak henti-henti mengalir dipipi.
rasulullah kemudian meletakkan tongkatnya ke tapak tangan gadis tersebut lalu menadah tangan, berdoa memohon petunjuk dari allah. jika sekiranya mimpi gadis tersebut adalah benar maka disembuhkanlah agar menjadi iktibar kepada beliau dan semua umat islam.

No comments: