Wednesday, February 23, 2011

Paku dan Pagar.


harrazdani@mind : Menjadi seorang ayah bukan untuk digeruni oleh anak2. tetapi untuk dihormati...tetapi untuk menjadi seorang ayah yang dihormati oleh anak2 bukan sesuatu yang mudah...salah satu caranya.kalau menegur anak..tegurlah dengan penuh hikmah...sbg contoh kita boleh baca cerita di bawah ini..

Pada zaman dahulu, ada seorang budak lelaki yang cepat naik angin. Sikit2 nak marah. bende kecik pun beliau nak melenting jugak. Keluarga beliau, pening memikirkan perangai beliau yang panas baran ni. Nama budak ni ialah Ali.

Pada suatu hari, bapa Ali memberikan sebuah beg yg penuh berisi paku kepadanya sambik berpesan, "Ali, setiap kali kau berasa marah, ketuklah paku ni pada pagar kayu rumah kita tu." Ali berasa pelik apabila mendengar arahan ayahnya. Namun begitu, pada hari pertama Ali telah mengetuk 37 batang paku pada pagar rumahnya. Oh, memang benarlah bahawa Ali ni seorang yang panas baran. Banyak sungguh paku yang telah diketuknya. Untuk minggu-minggu yang seterusnya, paku yang diketuknya semakin berkurang. Ali berjaya mengawal kemarahannya. Ini kerana, beliau mendapati lebih mudah untuk mengawal kemarahan daripada mengetuk paku pada pagar kayu dirumahnya. Sehinggalah pada suatu hari yang damai, Ali memberitahu ayahnya satu berita gembira. Beliau telah belajar untuk mengawal kemarahannya dan beliau tidak perlu lagi untuk mengetuk paku2 tersebut. Ayahnya begitu gembira dan mencadangkan supaya si Ali ni mencabut paku2 yang telah diketuknya pada setiap hari beliau berjaya mengawal amarahnya. Ali pelik dengan arahan ayahnya. "Hari tu ayah suruh ketuk paku2 ni, sekarang ni suruh cabut pulak." kata ali dalam hatinya.

Hari terus berjalan sehinggalah si Ali ni memberitahu ayahnya beliau telah berjaya mencabut semua paku yang pernah diketuknya dahulu. Ayah Ali menarik tangan beliau dan membawanya ke pagar tersebut. "Ali, kau telah berjaya anakku. Tapi cuba kau lihat pada lubang2 kat pagar ni. Pagar ni dah tak sama macam dulu. Bila kau cakap sesuatu waktu kau sedang marah, akan tinggal parut2 sama macam kat pagar ni. kau boleh lukakan siapa2 yang kau nak, tapi tak kiralah berapa kali pun kau minta maaf, parutnya tetap ada. Luka disebabkan oleh kata2 itu lebih sakit, Ali."

No comments: