Wednesday, January 4, 2012

TAHUKAH APA MAKNA 'WALL' YANG DIMAKSUDKAN PADA FACEBOOK | IA BUKAN SEKADAR DINDING...


Salam sahabat, sejak aku mengaktifkan akaun facebook alhamdulilah setakat ini belum pernah rasanya update status personal. Kadang-kadang ada juga aku nak gelak bila baca status para sahabat yang post status pasal makan, marah, sedih dan macam-macam lagi. Tapi aku perlu ingat itu hak mereka dan mereka bebas buat apa sahaja di wall mereka. 

Macam aku juga, asyik-asyik post entry blog aku, mesti ada juga yang menyampah itu aku tak nafikan, tapi alhamdulilah bila di check traffic sources 50% adalah dari fb. Kalau ada mereka yang naik bosan dengan post aku di wall, banned jer tak rugi apa pun. Tapi aku rasa apa yang aku buat hanya untuk berkongsi info dan pendapat melalui medium fb yang free ini itu sahaja.

Jadi kepada mereka-mereka yang rasa-rasa diri mereka ada kaitan dengan info yang nak aku kongsikan di bawah ni maka kurang-kurangkanlah sikit bermadah dan berluahan di wall yer. Di bawah ni aku serta gambar-gambar yang aku google melalui "wailing wall of israel"  sahabat tengok dan fikir-fikirkanlah, adakah kita perlu mengikut rentak dan strategi mereka atau kita gunakan apa yang mereka rancang untuk kebaikan kita semua.








Wassalam.


Tahukah kamu apa makna ---> "WALL" <--- ? Ia memberi makna DINDING. Kenapa 'dinding'? Jap, saya teruskan pertanyaan.

Siapakah yang mewujudkan FB? Mesti Mark Zuckerberg, seorang berbangsa YAHUDI.

Apa kaitan WALL dan YAHUDI? Kaitan mereka sangat ERAT & MESRA. DINDING RATAPAN. Di dinding itu mereka menangisi dosa-dosa mereka, meluahkan harapan, ratapan dan segalanya.

Oleh itu, saya dan anda jangan jadikan "WALL FB" ini sebagai tempat luahan perasaan seperti mereka. Tapi jadikan ia sebagai tempat perkongsian apa sahaja ILMU yang memberi manfaat kepada umat Muhammad صلى الله عليه وسلم walaupun hanya kepada seorang. Jadikan Wall FB Sebagai Medium Untuk Menyebarkan Dakwah. Jika Tidak Pecaya..

Cuba Anda Buka www.google.com dan search "wailing wall of israel". Dan anda dapat lihat pelbagai result yang dapat. Renung-renungkan lah..

Postkanlah kata-kata hikmah Quran, Hadis atau Ulama terdahulu tentang Agama Islam. Hindari luahan perasaan diri sendiri atau rumahtangga, jauhi kutukan dan kata-kata mencarut yang bukan anda dapat dosanya malah anda dapat pula bonus dosa yang orang yang membaca carut post anda.

Gunakan peluang Yahudi/Nasrani merosakkan Umat Islam dengan membangunkan Agama Islam melalui platform mereka. Moga kita tidak termasuk dengan orang-orang yang merugikan.

Wallahu a’lam.


44 comments:

C i k P i p i T e m b a m said...

yeahh betul tu ! setuju !

amranaiman said...

barukutahu.. wooo.. semoga kita menggunakannya dengan penuh kebaikan..

Aida Omar said...

macam-macam cara halus kafir nak cuba kacau bilaukan kita kan? Moga-moga kita sentiasa berhati-hati..terima kasih harazdani diatas info ini.

liya alia said...

baru taw. nasib jugak la jarang dok meratap2 kat 'wall fb tu'. online pon jarang. kena citer kat kawan nih

Khairil said...

info yg bagus bro!...

ArulchelseA said...

tk penah la pasal pronal..pasal bola ada la kdg2..tp yg bnyaknya iklan chrup2..kih kih kih..blog pun tk penah letak..malu oooo..kih kih kih

khairul said...

kita kena remove kan fb msg2?

Fathiah Hamim said...

wahh thank you abang dani.
baru tau, berguna jugak saya buang fb saya.
nak mintak izin buat post pasal neh jugak boleh?

Liyana Zahim said...

Likes this entry! :) Semuanye btol.. Luah pada DIA adlh lbh baik.. Skrg FB da jd tmpt lepaskan pasaan bukan2..

caliph shuriken said...

yup, stuju.. slalu heliza helmi kongsi ilmu2 yg bmanfaat kt wall tu ^^

Cik Suriz said...

thanx 4 info

aqmalazmi said...

berkongsi =')

Bui Junaidi said...

JAP JER INGAT NI NNT LUPA LAGI..ADOYAIII..TP BUI DH JARANG BERFESBUK..KDG2 JER,IKUT MOOD

Mrs.Yie said...

perkongsian yg sangat bagus ni encik dani..mohon share di fb ye.. :)

khatgrafik said...

Mohon kongsi di blog ye :) Terima kasih

Anonymous said...

yah! gunakan wall yahudi ini dengan sebaik2nya hahaha...xyah buka fblah kalau semua pun merujuk kpd dorg..

Terbelog said...

gud job bro

Abg GEE said...

Sebab nama dia'WALL'...? Tukar saja kepada nama 'PAPAN KENYATAAN'...
mengapa kita takut pada sesuatu yang macam ni, tidakkah sama dengan ajakan supaya kita takutkan kepada sebarang berbentuk palang kononnya ada semangat salib. Tanda campur, huruf t dan sebagainya...

Tidakkah WALL itu sebagai dinding, dan banyak rumah orang silam ada wall atau dinding, haramkah itu? ada kena mengena dengan israeliat@yahudi ke?...

harrazdani said...

semua sahabat : thanks atas kerana sudi membaca dan memberi maklum balas untuk kita renung bersama.

abg jee : terima kasih kerana memberi pendapat. sebelum itu aku ingin memperpebetulkan tanggapan abg jee yang menyatakan artikel ini mengajak pembaca agar takut kepada wall @ dinding. fahamkan betul2 abg jee. tak ada satu ayat pun mengajak pembaca takut pada wall tersebut. hanya mengetengahkan artikel yang mengajak kita semua berbincang. dan mengajak kita semua gunakan fb sebagai medium menyebarkan perkara2 baik dan bermanfaat itu sahaja....tq

nur fatihatuz zahra said...

thanks for the info . :)
btw, can i share ur info , please ..

burujerdi said...

sensitiviti-hiper anda memang diperlukan. Ini bermakna anda sentiasa berwaspada terhadap sebarang maklumat dan perkembangan. Teruskan usaha anda yang mampu memberikan manfaat kepada umat Islam seluruhnya.

ɱąȥȵɉȥąɧąȥЩąȵɉ said...

betul juge tu..alhamdulillah larh stakat ni tak byk sgt post dkt wall fb sy

eeiyss said...

nice sharing~
nak amik link ni share kat 'wall' fb...hehe

Anonymous said...

'' WALL @ DINDING '' apa pebezaan'ya? Apa persamaan'ya? Apa di tengah-tengah NYA?

Anonymous said...

Abg gee... Mcmana nak tukar sedangkan yg mencipta pun org yahudi... Mcm bro yg bg info ni kata, kita cuba bg ilmu dalam pada depa cuba selitkan cara mereka kat kita... Tak salah meluah perasaan kalau sekadar berkongsi pendapat... Tapi kalau terlalu obses... Itu yg akan mmbuat diri kita mcm mereka... Saya pun sama jugak, ada kala meluahkan perasaan kat wall ni... Tapi seringkali saya selitkan dgn perkataan insyaAllah... Jadi bg saya... Itu dah cukup utk membezakan saya dgn mika mika tuh... Check in ke apa ke... Tak de masalah kot... Bg info kat membet kedudukan.. Ok je... Niat kita tu penting... Sejauh mana kita obses dgn benda nih... InsyaAllah kita semua akan mendapat ilmu dari kesilapan kita... Apa pun trimas akan info ini...

Zamroni.cirebon said...

yg penting tdk merugikan kita, kalau merugikan di blok

Zamroni.cirebon said...

Yang penting tidak merugikan kita

Zamroni.cirebon said...

Selagi tidak merugikan kita gak masalah. Salam kenal

Taufik Adi Nugroho said...

bagus ni info, bole la I nak share di fb. harap temen2 I faham

nur syafikah said...

yela..yg cpta pun bkn org islam kan..tpi tk smstinyer kte xley join fb kan..cume prlu manfaatkannyer dgn prkra yg berfaedah..pendapatjer~

Trisno said...

wow,, dengan cara ini umat yahudi menjerumuskan umat islam..

astaghfirullahal'adzim..

Trisno said...

wow,, dengan cara ini orang yahudi menderumuakan umat islam..

astaghfirullahal'adzim

Trisno said...

astaghfirullahal'adzim,, dengan cara ini bangsa yahudi menjerumuskan umat islam..

Anonymous said...

wuakakakakaka wuakakakakakaka masuk akal sih, tapi pengaruhnya apa?? kita main FB trus murtad gitu???
kita main FB trus masuk neraka gitu??
woy di indonesia ini sudah banyak sekali orang yang phobia akan ajaran2 selain muslim. takut yang akan diracuni ajaran yahudi kek, takut akan diracuni ajaran kafir kek, kenapa phobia? karena iman mereka tidak kuat!! hanya orang yang mempunyai kepentingan lain dan mempunyai iman yang asal2an yang selalu memberi info tak berguna seperti blog ini. lihat saja, koment saya ini dihapus berati memang benar apa kata saya.

harrazdani said...

salam sejahtera anon 2.33

'kita main FB trus murtad gitu???
kita main FB trus masuk neraka gitu??'

boleh terangkan macam mana saudara boleh mengeluarkan sttmnt sedemikian berdasarkan entry ini ?

Syed Nabil said...

truely berguna for muslim information. Salah satu sindiket Yahudi untuk menjatuhkan Islam iaitu hack account Fb umat Islam. Hati2 dengan Yahudi.

Syed Nabil said...

BEWARE OF YAHUDI! They can hack your facebook account anytime. So, don't put a lot of information there.

DeGuns said...

Terimakasih Harrazdani saya sudah di sadarkan...

~SweetNess~ said...

Entry ini sgt berguna dan besar pengertiannya kepada sesiapa yg faham..
Dan adalah ruginya kepada sesiapa yg masih tidak faham..astagfirullahhal'adzim..
Terima kasih pada harrazdani..semoga usaha anda diberkati-Nya..

raezhack al ahmad said...

info yg bagus...

Muhammad Fachrizal said...

thanks atas informasinya bro...

aroel doank said...

truely berguna for muslim information. Salah satu sindiket Yahudi untuk menjatuhkan Islam iaitu hack account Fb umat Islam. Hati2 dengan Yahudi.

Nazmudin said...

Bgs bgt

Anonymous said...

mohon kongsi ye..