Thursday, April 28, 2011

Pelajar UUM pengguna air tertinggi di Malaysia?


Secara purata seorang rakyat Malaysia menggunakan 230 gelen air sehari dan seorang rakyat Kedah menggunakan 250 gelen air sehari. Namun secara purata seorang warga Universiti Utara Malaysia (UUM) menggunakan 340 gelen air sehari!

Demikian didedahkan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Syarikat Air Darul Aman (SADA) Dato’ Azdmi Din dalam sidang media di pejabatnya berhubung kajian yang dibuat oleh syarikat air itu terhadap UUM.

Menurutnya, berlaku pembaziran sebanyak 462 ribu gelen air sehari di Universiti Utara Malaysia (UUM) dari air yang dibekalkan oleh Syarikat Air Darul Aman (SADA) dan kuantiti itu adalah terlalu tinggi.

Harrazdani : kalau ikutkan lojik akal, tak mungkin pelajar UUM guna sampai 340 gelen air sehari, kebarangkalian berlaku kebocoran paip. tapi jika betul la penggunaan air sebanyak itu, mungkin pelajar-pelajar di UUM mengalami sindrom kepanasan terlampau atau mandi buih sepuluh kali sehari.

4 comments:

berita sengsasi said...

bdk u pown masuk air jgak ke??hehe

harrazdani said...

BS : budak U bukan masuk air, dieorang masak air buat minum...tp kalau betul la seorang purata penggunaannya sehari sampai 340 gelen melampau laaa.....tp cam tak logik.

Ayie said...

apa yang aku taw, kat area perlis, kedah, sana memang panas.. Aku bercakap atas dasar pengalaman.. Jadi, kalau mereka gunakan air lebih banyak, tak le hairan sgt.. Kalau orang local, maybe mereka dah biasa, tapi utk orang luar, kepanasan kat perlis dan kedah bukan perkara biasa.. Budak UUM, bukan semuanya orang local.. ^^ -sekadar pendapat..

erleena said...

hahaha skrg asek bpluh je..air sgt dperlukan..water2 saye hausss haha