Friday, July 15, 2011

blog | kata ganti nama dalam blog

 aku ke ni...errr saya kot

Assalamualaikum dan salam sejahtera...antara aku dan saya yang manakah paling di aplikasikan atau  digunakan dalam dunia blog ni....mungkin penggunaan aku dilihat lebih santai dan lebih rapat dengan para pembaca dan jika menggunakan kata ganti nama saya terasa sedikit  keformalannya...kadang-kadang bagi kita pembaca dan penulis blog. Kebanyakan  pembaca blog ni adalah seorang yang mencari kelainan dari segi pengisian dan cara penyampaian yang lebih santai....

Jadi adakah kita perlu mengikut arus atau terus melawan arus ...kerana kebanyakan mereka yang mengambil keputusan melawan arus ...apabila dia berjaya melawannya dia akan lahir sebagai seorang pejuang sejati kerana lahir daripada dunia yang penuh cabaran dan dugaan, tetapi jika gagal....kita akan terus hanyut dan ditinggalkan.....tetapi jika kita memilih untuk mengikut arus....adakah kita jamin kita akan berjaya....kerana kita akan sama dengan mereka yang lain...dan seringkali jika sesuatu hasil yang kita dapat adalah sama dengan kumpulan tersebut ianya akan menjadi biasa-biasa sahaja....

17 comments:

Muhd Aizie said...

Boleh jenguk blog saya. Saya pakai kata ganti diri SAYA. my readers okay saja rasanya. setakat ni tak de koment paper ponn .

kerdildesa.blogspot.com

pamie said...

aha, good point bro. seriously masih tercari-cari lagi. sebelum ni saya guna 'saya' dalam penulisan. tapi, disebabkan nampak terlalu formal untuk personal blog, sy tukar ke kata ganti diri 'aku' dalam beberapa hari ni.

Cik Baju Kurung said...

CBK suka guna aku dalam blog sebab CBK memang tak biasa pakai saya . kecuali memang perlu giler giler pakai saya tuu . tak bermaksud kurang ajar , kan ? hihi

ecadwinkyasha said...

guna apa-apapun boleh.yang penting keselesaan menulis itu penting,kerana kepuasannya disitu :)

wan_cikgumuzik said...

aku suka menulis seperti aku sedang bercakap.. janji tak hipokrit dan penulisan kita jujur.. buat apa nk fikir sangat perasaan org dan membuatkan kita hipokrit??

aku tak suka jadi hopikrit sbb bahasa aku mmg mcm tu.. so?? yang berminat utk membaca entri aku, silakan.. hahahha...

janji aku dapat kepuasan yang aku nak tulis dalam entri tuu.. betol tak??

s u a r a h e a R t y said...

selalu guna i , you dlm prcakapan ngan kwn2 . .. .tp, dlm blog guna aku. . . kdg bila balas komen , guna saya. . :)

iKhRam said...

tak mengapa
tepuk dada tnya selera

kedua2nya boleh.. asalakan isinya mudah difahami, menarik..

sudah pasti tak de masalah bukan?

ArulchelseA said...

beri..ambil ..pangil..datang..walau api menjulang...


caci.. puji..kawan...lawan... kita tetap terima......


kita peng-yu....

Khairil said...

Guna perkataan 'aku' kerana ia boleh disesuaikan dengan semua mood...'saya' terlalu formal..

Apapun terpulanglah kepada citarasa penulis...

Nice entry bro!

::FAIZ FARISH:: said...

Tulis Ikut Hati Bak kata Aizul Marcelo... hehehe

Wanie said...

saya guna 'aku' hehehe
'saya' cam tak biasa lak

err, between nak panggil ape tah kat harrazdani ni?sbb tau tu name anak..:D

MARIA LIZA said...

say suka gunakan "aku" krn saya terasa dekat dengan pembaca disamping itu seolah2 saya bercerita kepada semua...

alif haris said...

errr nk guna aku ke saya eh .. saya ke aku eh .. nth ..haha
tunggu ade orag suggest untuk blog aku / saya haha .. :D

syrupmasin said...

aku saye..ohoii..aku lah best sikit :D

kotak bulat said...

hehehe... kb gune 'aku' sebb lebih selesa.. bru terasa mcm bercerita dgn kawn2.. biasanya blog yang formal gne saya kan

Fathiah Hamim said...

mula2 dulu guna aku, now dah tukar fa.

Bui Junaidi said...

dulu bui guna 'aku'..tp rasa mcm kasar sangat..nak guna 'saya' macam formal..last2 bui guna nama,baru rs mcm santai jer..*_*