Thursday, July 14, 2011

ladang buaya | jong's crocodile farm...


Assalamualaikum dan salam sejahtera. bulan Julai ni, genaplah dua tahun saya di bumi kenyalang, Sarawak. Sarawak ni bagi saya sebuah negeri yang unik dengan kepelbagaian etnik, bahasa dan budaya...apa yang bestnya banyak tempat-tempat  menarik yang boleh dilawati....hari ni saya nak bawa korang semua pergi melawat ke Jong's crocodile farm (ladang buaya) yang terletak lebih kurang 25 KM dari bandaraya Kuching..ladang buaya ni adalah hak milik orang perseorangan sepenuhnya.....jarak perjalanan..kalau dari Kuching akan mengambil masa lebih kurang 30 minit...tu kalau menaiki kereta kalau menaikan kenderaan awam macam bas atau van ker mungkin lambat sikit laa...sampai sana nak masuk kene bayar tiket....yang bestnya ada dua rate hahaha...orang Semenanjung lain harga...orang tempatan lain harga....di Sarawak dalam bab harga tiket masuk ketempat-tempat rekreasi tak ada semangat 1Malaysia...itu saya kurang berpuas hati...tu tak citer pasal tiket Kampung Budaya (culture Village) lagi tu...Culture Village next entry yer....ok..harga tiket bagi orang Semenanjung taklah mahal sangat pun RM 18.00 dewasa dan RM 9.00 untuk kanak-kanak....tapi kalau bawa satu rombongan family banyak juga laaa...hahha...manakala yang pemegang IC sarawak less 50% dari harga tersebut. Dah bayar tiket !!!!! jom kita masuk....

dah masuk dalam bujang sudin akan nganga tanda mengalu-alukan kehadiran korang semua...nama buaya putih  ni bujang sudin..ia ditangkap di Sungai Batang Sadong di Daerah Simunjan pada 09 Sept 1988...kalau ikutkan dah 23 tahun yang lalu...panjang bujang sudin ni lebih kurang 12 kaki 2 1/2  tinggi orang dewasa....ok dah jumpa abang bujang sudin jom kita masuk lagi....


Di Jong's Crocodile farm ni juga kita boleh lihat pertunjukan buaya....time pertunjukkan ni ada dua sesi jam 11 pagi dan 2.30 petang...kalau nak tengok buaya-buaya ni melompat makan ayam jangan datang lain pada waktu ni...yang jadi tarikan utama ladang buaya ni pun disebabkan petunjukkan ni lah....kalau tak setakat tengok buaya tidur je laa....lepas persembahan buaya makan ni dalam 30 minit...kalau nak ikutkan banyak spesis buaya kat sini, macam-macam jenis ada kat sini daripada............balik dulu..sambung nanti

18 comments:

myr amyra said...

tak pernah lagi sampai kt sana.... teringin jugak nk pegi... :)

iKhRam said...

haiwan yg paling aku takutkan..
ular.. dan buaya..

tak pegi pun tak pe la..
tgok kat blog ni pun dah memadai.. huhuhu

ArulchelseA said...

ada duit lebih nnt bleh la aku g sana bro..kih kih kih kih

H.J said...

bawak balik sekor buaya utk ak

kotak bulat said...

binatang lain xde ek? jauh sgt..nsib baik kt melaka ada ggak taman buaya..

Syuxer said...

buaya tak hensem..gangster ngat hahahah

Fathiah Hamim said...

bujang sudin? dear abang bujang, nape abang besaq sangat?!

Jiejah Gorjes said...

scary arrr...tamoh tamoh tamoh hahaha

ABU said...

oh tempat yang menarik..kat sabah ada jugak tempat mcm ni..kat tuaran..tapi buaya dia mungkin tak sebanyak ni..

syrupmasin said...

perghh bujang sudin gile besar,,

yatie Awang said...

besarnya....gambar atas sekali, tengah buat apa,

Terbelog said...

mmg buaya la hang ni
ekekekeke
gurau je

wan_cikgumuzik said...

wow...!! i like crock..!! huhu..

ChaCha said...

srwk..xdan nk p..bc sini kira dh p lah..heheh

Khairil said...

awat org semenanjung kena bayar mahal? kalau kat semenanjung tak dak pun style ni...

eh..bujang senang ada tak?...

kiz said...

bujang sudin..besar tu..adeh sekali ngap ja

bungaitucantik said...

wooaahh..buaya! tipu lar kalo yana ckp xpenah jmpe buaya coz 2 bulan lepas baru jer pg zoo..tp kat zoo sush nak tgok buaya tuh bergerak! tringin nak tgok buaya beraksi camtuh~

alif haris said...

hahaha wajah2 buaya yg kelaparan .. ~