Wednesday, May 4, 2011

segmen mesra blogger bersama pembawa wacana

 pertama kali joint segmen yang dianjurkan PW....:-)

"aku nak jadi popular"

Lebih baik jadi popular, dengan kata lain orang kenal kita atas pelbagai faktor, terutamanya sikap kita dalam berinteraksi dengan masyarakat sekeliling dan kawan-kawan rapat kita yang lain. ramai orang tersalah sangka tentang kekayaan. mereka beranggapan dengan kekayaan itu boleh membawa kepada seseorang itu menjadi popular...tetapi seringkali kita lupa apakah faktor yang membawa kepada seseorang itu menjadi popular. apa yang kita perlukan adalah kualiti popular itu sendiri.

Adakah orang kaya popular disebabkan kemurahan hatinya, ketakwaannya kepada allah atau kezuhudannya bergaul dengan masyarakat, atau orang kaya itu popular disebabkan kebakhilannya, skandalnya dan kesombongannya. tetapi jika papa kedana dan popular kerana faktor-faktor negatif pun susah juga.

Oleh kerana itu, biarlah saya memilih ingin jadi popular (positif)  berbanding ingin menjadi kaya...kerana dengan popular itu insyaallah akan mendatangkan kekayaan berbanding menjadi seorang kaya yang belum tentu menjamin kepopularan yang positif kerana kekayaan itu seringkali melalaikan.Bukan saya menolak kekayaan dan agama kita juga tidak begitu, tetapi jika kesusahan itu lebih mendekatkan kita padaNYA apalah salahnya asalkan kita sentiasa di bawah rahmatnya...alhamulillah.

11 comments:

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Maaf lama tak ziarah kamu semua….
Jom Terjah entry terbaru ??
air baling kenduri kahwin

good luck... eeehhh pembawa wacana pernah masuk blog ni suatu masa dulu tapi terputus hubungan lah dah lama cari blog ni balik...

harrazdani said...
This comment has been removed by the author.
harrazdani said...

kira jejak kasih la ni....

qellissa said...

popular dr sudut positif oklah..jgn popular dr sudut negatif tau..hihihi..mcm nak joint je segment tu..=)

HEROICzero said...

kaya dan popular, saya memilih kaya.

kaya dan tidak popular, ahh indah nya hidup. HAHA.

mcm ni lah said...

saye doakan semoga cita2 tu menjadi kenyataan ,. i follow you

Pembawa_Wacana said...

ermm....menarik dan berlainan dengan yang lain...:)

harrazdani said...

qellissa : betul dan beretuju,
hero : kaya dan tidak popular mmg best tp kalau kaya dan popular rasanya lagi bagus.
mcmnilah : tqvm...i follow u back bro...
PW : terima kasih nanti wat segmen lagi ....leh join.

cik pulau said...

antara kaya dan popular..
cik pulau pilih nak jadi kaya..
sebab dari kaya datangnya popular..
dan kaya tak semestinya wang ringgit,,
tapi kaya ilmu.. budi bahasa...adab dan sebagainya.

singgah dari rakan segmen..^^,

Haida said...

wah bagus2 popular at least org kenai kita, kalau kaya tp org tak kenai buat apa...

harrazdani said...

haida : betul kita diciptakan berbagai bangsa dan agama untuk saling kenal mengenali.