Friday, September 30, 2011

Penting | Apa yang blogger perlu tahu....tentang dunia IT ini...



Salam to all my friend, kat atas ni aku crop hasil pertanyaan aku berkaitan masalah hackers menghackers ni...dan jawapan seorang kawan yang boleh aku katakan expertise dalam bidang IT ni yang aku kenal zaman study lagi... beliau bagitau bagaimana password kita terdedah pada mereka yang tidak berkenaan..

Semalam aku ada buat satu entry berkenaan bagaimana mereka-mereka yang tidak bertanggungjawab menceroboh a.k.a mencuri detail-detail penting kita terutamanya password atau apa sahaja transaction yang kita buat jika kita online dari cyber cafe, mereka menggunakan keystroke untuk melaksanakan tugas dan misi mereka. Aku ada bertanya kawan aku tentang keystroke ni, beliau cakap ini tak bahaya sangat...yang paling latest keylogger!!...pulak dahhh !!!! dia cakap benda ni mereka boleh set untuk send ke email atau download ke website terus....Aku pun tak berapa paham pasal keylogger ni pertanyaan aku belum dijawab oleh beliau nanti dia jawab aku share yer.

Beberapa hari yang lalu kita semua dikejutkan dengan satu lagi blog kawan kita syahadasubri.blogspot.com di hacks oleh hackers yang sama menggodam blog bro khairul aka gilamodified. jadi tak mustahil beliau akan muncul lagi...mungkin diantara kita mangsa seterusnya...harap-harap beliau dah tak kacau dah laaa sebab cukuplah dua orang..huhuhu kami ni blogger picisan jer bro...berblog hanya suka-suka jer. Mengikut kawan aku tu blog cha hanya di deface


Kesimpulannya bagi aku bila kita start jer online, tiada yang terselamat daripada dihack sebenarnya, cuma susah atau senang jer. Dan kita semua perlu sentiasa berwaspada dan berhati-hati. Aku ada sembang dengan kawan aku tentang ni.. dia cakap walaupun kita dah set password rumit macam mana pun kebarangkalian untuk di hack tu masih ada..jadi tawakkal jer laa..itu jer laa jawapan kawan aku tu. seperti di bawah ni..


Aku harap apa yang dikongsikan ini boleh menambahkan serba sedikit pengetahuan korang pasal dunia maya ni....aku pun buta pasal ni...sama-sama kita mencari dan terus mencari ilmu ok..selamat hari Jumaat. Have a nice day...kipidap

21 comments:

Jahidih Saili said...

terima kasih..

ChaCha said...

tu le pasalnye...harap tak jadi dah lah sme ni...serabut nk kne reset balik password bagai....huhuhu

SheNn said...

Perhh,bahaya pulak tu. :))

ejulz said...

bhy gak camni..

Bui Junaidi said...

tengs harraz..lepas ni bui nk tukar passwordlah..cam senang jer password bui tu..

Cheq Sue said...

tq share info...kite yang tak pandai memandai ni memang kena hati2 sokmo... ada je peluang orang nak amek kesempatan

ArulchelseA said...

tq utk info ni bro..

cunndaa said...

cunndaa pun nak kena tukar password nampak gayanye...

Ummi said...

tima kasih.. gud info

khairul said...

hebat la mmg hang bro..cuba tya dia klu blog aku arini klu buat ada pops Malware lak..apa menda tu ? mcm nak hilangkan ? hrp beliau dpt membantu TQ

afzalsukasuki said...

wowoww..trimas bro.tapi cara penyampaian kawan bro tu sangat detail dan awesome.memang seperti yang dikatakan..dia sorang expert :) tapi bro lagi hebat,sudah 'hacked' dia jd kwn bro.haha

Cikgu Bada said...

nice info...cikgu ada tulis entri pasal password ni..meh le baca

Khairil said...

walaupun nampak seakan selamat dunia line ni tapi sebenarnya masih belum selamat...man create the rules man also break the rules...(mcm tak kena saja dgn isu ni)...

Bro ahmad said...

info yang menarik..thannk

Noraien said...

bahaya jugak ea.ishh,risau pulak .


btw,thanks for the info (:

kiz said...

thanks 4 the share.. satu ingatan.

Syuxer said...

dunia internet memang terdedah mana2 bahaya..

"pembunuhan" yang dilakukan dalam internet seperti lagi dashyat..tekanan jiwa,kehilangan wang dan sebagainya maybe boleh berlaku lebih2 lagi identiti hacker sukar dikesan huhu

..coz itu penting ilmu2 neh..tq pengkongsian ini..

caliph shuriken said...

smoga lebih berhati2 dgn personal info kita...

aibat said...

nice info..tapi kalau letak password pelik2 sendiri lupa plak...:(

ctk said...

huhuhu...password berbelit2,comfem xley nk on sbb sendiri xingat

Azmi Khan said...

bgs ler info nie...
nasib den kena dlu tak teruk jus die tukar password dan post Selat hari raya....
Haha....
niat yg baik dgn cara yg salah ttp saja jadi salah....
Matlamat x menghalalkan cara....