Saturday, July 9, 2011

Subhanallah | Hakikat yang cuba dirahsiakan


Assalamualaikum dan salam sejahtera, hari Sabtu yang aman sentosa ini saya ingin berkongsi beberapa keping gambar rangka manusia yang pada mulanya ditemui oleh sekumpulan pengeksplorasi minyak dan gas di sebelah selatan padang pasir negara arab (tapi tgk gambar tu bukan macam di negara arab)..itu bukan isunya ...yang timbul persoalan difikiran saya mengapa perkara ini tidak pernah didedahkan kepada umum ?..kalau penemuan fosil dinasour atau mahkluk asing cepat pula tersebarnya berita tersebut.....adakah penemuan ini secara lojiknya akan menyangkal teori Charles Darwin yang menganggap manusia berasal daripada beruk.!!!!


Dan mengikut riwayat...dada nabi Adam a.s adalah selebar tujuh hasta...jadi apakah penemuan ini membenarkan apa yang terkandung dalam riwayat tersebut...jika benar ianya merupakan satu beban untuk mereka-mereka ini merahsiakan penemuan ini demi mempertahankan teori  evolusi Charles Darwin di bawah...

sumber :http://www.weirdexistence.com maaf kalau ianya sedikit SX...

30 comments:

...Minah BluR... said...

betol tu.. perkara cam ni tak uar2kan pon...
manusia dulu memang besar... kite yg mkin mengecil

kotak bulat said...

kb pun bru tau pas baca entri ni.. penemuan yg luar biasa tp dorg xde kecoh2kan pun..pelikk

cucu umie said...

wah...satu penemuan yg dirahsiakan... incya-Allah, lepas nie adlh yg tampil untuk mengthkan isu nie

el-janna said...

subhanaallah...

iKhRam said...

pada awalnya saya tak perasan tntg tengkorak.. tp bila bila saya tgok gmbar yg kedua .. baru saya tersedar.. rangka manusia ni memang besar.. huhuhu..

blog anda di bloglist blog saya.. nice blog!

alif haris said...

betul2 .. sy dah agak dah teori tu karut belaka ..

ni sy ade vid clip yg berkaitan ... nk tgk ??

http://alifharis.blogspot.com/2011/02/teori-evolusi-evolution-theory-by.html

aqmalazmi said...

weyy beso sangat tu..ke mete aku nie?
HEE

SoLy SoLicious said...

Subhanallah...besarnye rangka manusia zman dulu

wan_cikgumuzik said...

actually aku dh lama follow gambar2 pelik nihh.. banyak teori yang mengatakan rangka manusia nih FAKE.. sbb tuu aku tak berani nk publish dan nak hurai cerita pasal nih gambar nihh..

blog aku kan koleksi gambar2 kan.. aku ada banyak gambar2 nihh.. aku penah publish satu jerr gambar nih... tapi tak ada ulasan laa. tuu pon aku kena sound dulu.. haha..

nk syer gambar no hal, tapi syer informasi atau cerita agak bahaya takut salah plak teori yang kita tulis kan??

sorry msg panjang.. saja ja rajin nk buat karangan pendek tang nih.. hehehhee

Syuxer said...

info yang menarik bro..bapak besar kepala dia..huhu..teori darwin tak betul la huhu

Kapten Atok said...

akhirnya terbukti juga

harrazdani said...

terima kasih wan ....

sebenarnya sebelunm aku nak kongsikan gambar ni aku dah fikir adakah ini benar adakah ini teknik photoshop...sebab tu aku tak nyatakan tempat dimana rangka ini ditemui..walaupun dalam maklumat yg diberi menyatakan disebelah selatan padang pasir arab. rujuk baris ke empat...aku cuba menimbulkan keraguan tentang ketulenan gambar tersebut bukan ?

berkaitan dengan perbandingan dengan teori darwin aku gunakan ayat seperti berikut...

"adakah penemuan ini secara lojiknya akan menyangkal teori Charles Darwin yang menganggap manusia berasal daripada beruk.!!!!" (baris ketujuh dan kelapan)

..penggunaan adakah disitu menandakan aku bertannya kepada pembaca...dan ajak pembaca sama-sama berfikir ...dan terpulang kepada pembaca untuk menilainya...dan aku tidak menggunakan ayat sebegini....

"PASTI penemuan ini secara lojiknya akan menyangkal teori Charles Darwin yang menganggap manusia berasal daripada beruk.!!!!"

jika aku berbuat demikian nyata aku mengajak pembaca mempercayai dakwaan aku.jadi aku bersikap natural dalam hal ini....

jadi bagi aku sebagai umat islam... maksud yang ingin aku sampaikan ialah , kemungkinan timbulnya keraguan terhadap teori CD itu sendiri....dan semangnya kita sebagai umat islam tidak wajar mempercayainya kerana kita berpegang kepada sirah nabawiah yang menyatakan diutuskan nabi Adam AS kedunia ini adalah dalam keadaan yang sempurna dan bukan seperti yang didakwa oleh CD yang menyatakan permulaan manusia ini berasal dari pada beruk....

klau teori itu pun kita kena berhati2 nak tulis...sampai bila2 pun sukatan pelajaran sejarah di sekolah kita akan mencatatkan permulaan hidup manusia adalah bermula dari zaman batu -> zaman logam, polelitik, neolitik dan mesolitik....dan dalam buku itu menggambarkan manusia dizaman batu masih bertelanjang...padahal sejarah islam sebaliknya...kerana apa keadaan ini kekal kerana wujudnya mereka-mereka yang takut untuk mengubah sistem ini dan menulis tentang ini....

jika ada yang tulis...akan di kata memandai2 dan berhati2...walaupun dalam al-quran jelas menceritakan tentang asal usul kejadian manusia.

aku jarang jawab komen ni wan...hahahaha terpangjang pulak mcm entry.....aku amat berterima kasih atas pandangan hang wan...at least kita boleh berbincang dan aku akan memperbaiki apa yang patut aku baiki....;)

wan_cikgumuzik said...

betul2.. sebab tuu aku tak nyatakan apa2 teori atau pendapat tentang nih... aku tak cukup arif dalam bab nih.. aku dah jumpak hampir 10 jenis gambar yang mcm nih... dan hampir semua menjelaskan ianya FAKE... entah lah....

ada jugak yang entri2 pasal CD nih depa berbalah dalm ruangan komen.. kebanyakan berpendapat teori CD nih memang mengarut. ada yang kata bangsa depa jerr asal dari beruk... Tapi umat islam tak, sebab Nabi Adam adalah manusia..

wallahualam... Kita hanya manusia biasa.. memegang teguh pada ajaran islam yang kita junjung selama ini..

thanks atas respon komen hang..

Jiejah Gorjes said...

50-50 nih..antara percaya ngn tak. tp yg teori manusia dari beruk tu lagi la payah nk percaya hurmmm

Khairil said...

Salam Bro,
aku rasa yang pendapat Cikgu Wan cakap pasal gambar2 tu memang betul palsu sebab aku pun ada dapat banyak email2 yang diterima sejak 2006 mengenai penemuan rangka2 itu dan terdapat pelbagai versi cerita ...aku pun ada buat sedikit research mengenai gambar2 ini dan ia memang palsu dan diada-adakan untuk tujuan prank dan suka-suka...

dan bagi aku umat Islam seharusnya menolak teori Charles Darwin kerana ia memang ternyata salah dan bertentanagan dengan al-Quran...hatta para saintis pun berbalah dan ramai yang tidak bersetuju dengan teori tersebut...

wallahu'alam...

ChaCha said...

tak pernah percaya psl CD..

ary anwari said...

charles darwin tak masuk akal...
umat2 dulu mmg besar..kita je yang mengecil :)

Lieyda said...

bodohnya sape yg percaya teori darwin tu kn?

ABU said...

wah penat baca komen korang kat atas tu..hehehe
sekurang kuranga aku dah tahu..tq :D

ABU said...

wah penat baca komen korang kat atas tu..hehehe
sekurang kuranga aku dah tahu..tq :D

MG said...

huhu... orang sekarang makin katik...

Far8 budak baik said...

ya Allahhh..
kagum aku bace..
x patut ar dyorg merahsiakn
epnemuan ini..huh huh
tapi aku tahu jugakk

syaz@rozelt said...

huhu..kesian budak2 sains yang kena study fakta darwin yg x tentu btol tu..

caliph shuriken said...

apa2 pun yg pasti CD tu sorang jaa berasal drp beruk, huh...

echaRierie said...

err..besarnya kepala tengkorak tue..

syrupmasin said...

errr..kepale tegkorak tuh lagi besar dr penggali tuh..errmm

APAN said...

SX mende gmbo beruk bogel je tu bro.haha...

betol gak la tu...ak pun penah gak tengok gambo2 kat atas ni.x penah pun masuk national geographic ke.kalau bab2 dinoso ngan alien tu cpt lak...

kebenaran pasti terungkap suatu hari nanti...

harrazdani said...

apan : link yang aku backlink tu laaa brooo...aku maksudkan SX

APAN said...

haha...bab2 gini memang agak mengelirukan bro.ditambah lak ngan sensitiviti otak aku time tu.haha..

adan said...

suka baca komen dalam ruangan ini.. dapat membuka minda.. terutama cara harazzadani membalas komen..