Thursday, October 20, 2011

KENAL PASTI KUALITI HANDPHONE ANDA | ANDA MUNGKIN DITIPU..HAHAHAH!!!


Salam to all my friend, esok dah hari Jumaat sekejap jer seminggu berlalu, pejam celik -pejam celik dah nak habis dah tahun 2011 ni...ada yang diantara kita dah memenuhi sepenuhnya azam di tahun 2011 ni, ada yang separuh  dan ada pula yang baru nak start. Ok lah atleast ada juga azamnya, tapi yang takder azam langsung tu kena review balik laa untuk apa sebenarnya kita hidup...mesti bermatlamat dan jika bermatlamat sudah tentu berazam kan...panjang plak mukaddimahnya..huhuh.

Malam ni aku nak kongsikan perkara berkaitan dengan handphone, macam mana nak tahu kualiti sesebuah HP ni..nak tahu kualitinya boleh check seperti langkah kat bawah ni.

BERHATI2 SEMASA BELI HP...

Untuk mengetahui status keaslian buatan telefon bimbit anda
sila taip *#06#
akan keluar IMEI [International Mobile Equipment Identity]
semak nombor IMEI telefon anda di kedudukan 7 dan 8
... Contoh : 358671017470473
... Kedudukan ke 7 dan 8 ialah 01



02 atau 20 : dari China = KUALITI RENDAH
08 atau 80: dari Germany =
KUALITI SEDERHANA
01 atau 10: dari Finland = TERBAIK
00 atau 03 atau 04: dari kilang asal =
SANGAT TERBAIK
13 : dari Azerbaijan =
SANGAT KURANG KUALITI & MERBAHAYA


Agak-agak korang HP di Malaysia ni banyak dari Negara mana..sendiri mau ingat laaa yer, nasib baik aku check HP Nokia 3310 aku ni dari Finland. Tapi kalau Samsung takkan perlu dari Finland kot baru kualitinya terbaik? ..aku rasa ni untuk HP Nokia jer kot...

Wassalam.

8 comments:

Syuxer said...

sian gila kalu produk dari azerbaijian hahaha

Khairil said...

method ni hanya utk phone nokia saja bro...

aih? takkan pakai nokia 3310 saja bro..mesti hang pakai yang latest series punya ni..hehe

ArulchelseA said...

sama la bro..33 sekupang je ni..buatan mongolia.. kih kh kih

fiezah91 said...

aha, dah cek nasib dari kilang punya. haha :)

caliph shuriken said...

nasib baik result kuar 03 ^^

studentintec said...

waa nokia sy 00 ^_____________^

Lyana said...

Taklah,dah cek guna phone etouch gn se un boleh..

Farazillah Amin said...

kalau 05 amcm?