Saturday, July 2, 2011

GEGAR BLOG JULAI 2011

Assalamualaikum dan salam sejahtera, hari ni saya nak join satu segmen yang dianjurkan oleh bro Ben Ashaari. Beliau mensyaratkan agar menulis apa sahaja agar  boleh dijadikan soalan pada contest yang akan datang...nak join sila klik SINI

"ada dua keputusan tepat yang pernah saya buat sepanjang kehidupan ini, yang pertama : berkhawin dengan wanita yang tepat dan yang kedua adalah bekerja sebagai salesman di Tan Chong Motor" itu adalah dua keputusan yang dibuat oleh Datuk Ang Bon Ben - CEO tan Chong Motor Sdn Bhd.yang merupakan syarikat pengedar tunggal  kereta Nissan di negara kita. Bermula dari sebuah kehidupan yang sangat daif, menolong ayahnya memandu kereta sapu untuk  menyara kehidupan sehingga  ada ketika mereka sekeluarga makan biskut yang telah tamat tempoh demi untuk mengalas perut...dan kini beliau berjaya memanjat kepuncak kegemilangan untuk berada di posisi sekarang. Dan beliau berkata jika dua keputusan itu tidak dibuat berkemungkinan beliau masih memandu kereta sapu sehingga kini.

Saya juga tidak terkecuali, banyak keputusan yang dibuat oleh saya dan kita semua dalam menempuh kehidupan ini . Tetapi pasti ada satu atau dua keputusan yang amat besar dan memberi implikasi yang amat bermakna dalam menentukan perjalanan hidup kita. Keputusan yang pertama adalah : pun sama dengan Datuk Ang Bon Ben, mengahwini seorang wanita yang tepat, dan yang kedua menerima tawaran kerja sekarang biarpun terpaksa merantau hingga ke bumi kenyalang" untuk  kerja sekarang saya terpaksa berjauhan dengan keluarga hampir setahun, walaupun selesa dengan kerja sebelum ini, tetapi ianya berbaloi....jika tidak mungkin saya masih ditempat lama dan tidak berada ditempat yang saya ada sekarang...bukanlah hebat mana pun tetapi lebih baik dari sebelumnya..

Anda pula bagaimana ????...buatlah keputusan yang terbaik...dan jika pada saat dan ketika kita buntu untuk menyelesaikannya berdoalah kepadaNYA kerana itulah tempat paling utama kita serahkan segalanya.

39 comments:

Scya Lollita said...

buat seseuatu perkara yg diredhai dan direstui cara mudah untuk berjaya dlm khidupan (:


kjyaan yg bermakna dan berharga.

Bui Idzra Ryn said...

kat bumi kenyalang ea..cam familiar jer nama tu..hahaha..

caliph shuriken said...

hrp2 keputusan sy skrg ni tepat & mberi impak yg baik dlm jangka masa 10~20 tahun akan datang ^^

latest en3: tanya sama pokok

Wanie said...

saya lak tak kahwin & bekerja lagi..hehe
harap2 dapat buat keputusan yg tepat dalam 2 perkara tu..:)

hatikubaik-mohdhazlan Dreadlock said...

sukarnya membuat keputusan :( ...namun aku mesti putuskannya ...

harrazdani said...
This comment has been removed by the author.
ary anwari said...

untuk buatkeputusan yg tepat perlu keyakinan yg tinggi pada diri..:)..berani amik risiko..

Jiejah Gorjes said...

sukarnye tuk membuat keputusan...

KinosKoko said...

mmg sukar wat keputusan..tapi kena la buat jugak akhirnya..

Alya Esprézzo said...

yuhuuuuuuuuuuuuu alya dtg nieeeeeeeeeee!! nak gegarkan blog julai 2011, selamat berkenalan.. :)

http://www.alyaesprezzo.com/2011/07/gegar-blog-julai-2011.html

Alya Esprézzo said...

yuhuuuuuuuuuuuuu alya dtg nieeeeeeeeeee!! nak gegarkan blog julai 2011, selamat berkenalan.. :)

http://www.alyaesprezzo.com/2011/07/gegar-blog-julai-2011.html

gadis melayu said...

datang gegar sini.. salam ziarah dari gadis melayu..^_^

gegar sini jugak ye
GEGAR BLOG JULAI 2011
dan sini
GEGAR BLOG JULAI 2011

jom join
31-7 Birthday Giveaway

ABU said...

alamak susahnya nak jawab soalan ni..tak tahu kenapa..uh..

Acik said...

Life is all about choices ...
Buat lah pemilihan yg tepat! :)

Fyqa said...

b'hti hti mmbuat kputusan :)

Santri T.P.I.N.I said...

fikir yg trbaik utk kita dn keluarga... sayang anak tangan-tangankan, sayang isteri tinggal-tingallkan. ini cuma pepatah org tua-tua kita... he3 kalau sy tk sangguo tinggalkan anak dan isteri jauh2...

Santri T.P.I.N.I said...

wah...besnya tgk Ben Ashhari dlm list follower blog ni, tahniah!!

RedVixen said...

masih menunggu peluang tu.....

Khairil said...

fikir semasak2nya sebelum membuat sesuatu keputusan yang penting dalam kehidupan...serta banyak bertanya dan minta nasihat dari yang lebih berpengalaman...
akhir sekali berdoalah kepada-Nya...

liyana said...

hmm..nice

ap keputusan sy yg tepat eh..hmm

PUTERI NATASSIA said...

putry singgah sini dari segmen abg ben . .time kasih dah singgah blog putry ye :)

Raja Syakirah said...

datang gegar balik!!
=p

aena jamil. said...

blogwalking kat sini and follow. :)

:.hafsah harun.: said...

gegar blog..
http://hafsahharun.blogspot.com/2011/07/gegar-blog-julai-2011.html

amirul.fareast512 said...

woot~woot~
stalk cny jp smbil cmnt entry,

urm , hrp2 reyn tak regret ape yg reyn da choose skrg ni .. humm ...

nway harrazdani..,
reyn tgh cnfuse ni,
bole tlg tak?
4more info vsit dis,

http://akmeyruleyna.blogspot.com/2011/07/saya-bertudung-dan-saya-sangat-pretty.html

tengss sbb sudi visit ..
betul2 konfius .. hee .
tlg pilihkn ...ngeee~

Pearl Kaz said...

huhuhuhu... dlm kehidupan, setiap hari setiap masa pun kite perlu buat keputusan. nk pegi keja pun kena decide nk pakai baju ape.. huhu.. :)

kite dtg dr komen awk kt blog kite.. :)

Rahmah Ram Ram said...

Salam gegar dekat sini pula..

salam kenal dan follow

me@monolog said...

kasi gegar sama ini blog! ^^,

http://monolog25.blogspot.com/2011/07/gegar-blog-jun-2011.html

cik Ida said...

hey, datang sini nak GEGAR belog kamu.. feel free to hit me back yeah :)

ada aku kesah

pha is said...

gegar sini dari segment gegar blog julai dan follow kamu...
nanti jemput2 lah gegar blog saya pulak ye..

Aku DaN SeSuAtU said...

gegar sini sama..salam persahabatan

suhaili sarif said...

thanx singgah blog saya :)

Alisya said...

morningg!..gegar blog dari WARDAH ALISYA

Rohaizam Rosli said...

Gegar gegar gegar gegar gegar.....
follow kamu... sudi2 la jenguk iejam, follow iejam sgt berterima kasih....

http://nyuting88.blogspot.com/2011/07/gegar-blog-julai-2011.html

imnabila said...

harloww..
kite kasi gggeeegegarrrr !!

hye !!
merayap n lepak kat sini yaww...
Nanti awk merayap n lepak la kat blog saya pulak taw..

sy tunggu.. heeee ~ :)

KhAiReDzAiMy said...

Salam...

Datang sini nak GEGAR belog awak...
Salam perkenalan...

Selalu-selalu singgah My Blog...

-Adios-

A M E ! said...

hey there .

ame singgah dari Gegar Blog Julai 2011 Ben Ashaari . wishing you all the best and good luck ya .

keep on blogging . and ohh , jemput singgah blog ame ya bila bila free . haha . :D

and have a nice day ahead !

Ucu Faridah said...

ucu datang...n follow...gegar ucu ye

Jerung Gergasi said...

615th follower datang singgah sini =)

jom lawat Sarang Jerung:
Sarang Jerung

dan jangan lupa like page di Facebook jika sudi:
Sarang Jerung on

Facebook


kalau nak menang duit tunai jom la join contest top referal bernilai rm150 ni:
contest mudah di Sarang Jerung