Friday, August 19, 2011

Entry santai | Rank Alexa yang semakin meng"konfiuskan" aku......adeh!!!!







Assalamualaikum dan salam sejahtera, aku semakin confius dengan rank Alexa ni, kalau kita tengok dari gambar yang aku add kat atas tu cuba perhatikan pergerakan global rank dan rank in MY yang bergerak secara bertentangan antara satu sama lain, semakin rendah global rank semakin tinggi pula rank in Malyasia blog aku ni.. Sebelum ni pergerakan rank alexa ni bergerak secara selari. Jadi aku semakin confius tetang perkara ni. Jadi kesimpulan yang aku buat blog-blog di Malaysia sekarang semakin hebat-hebat dari segi trafiknya..pendapat anda bagaimana? ada yang expert tak pasal ni...

p/s sekadar mahu berbincang, hal ni takder laaa besar mana pun..huhuu

27 comments:

Terbelog said...

amboi..hebat nmpk hehe
betol la tu ko ckp
blog-blog di Malaysia sekarang semakin hebat dari segi trafik
kalau x jwpn tu,sebaliknya
blog kita yg x semakin hebat trafik haha

simanis said...

saya tak mahir bab ni...kena tnya 'my lover' kihkihkih...

Fathiah Hamim said...

ohh fa punya pun pernah kena macam neh. heh

Khairil said...

tanya kat yang lagi expert...

diana said...

sama yang terjadi kat akak..
tapi akak akui la sejak akhir2 ni traffic akak kurang sangt..
tu kot puncanya..

kiz said...

btol laa tu... dunia punya tu trafik dari seluruh dunia dan webnya pun banyak.. kalau rank malaysia ni berdasarkan trafik yg datangnya dari Malaysia sahaja.Mungkin akan ada perbezaan di situ.-sekadar yag tahu...hehe

muse said...

tak tahu apa sebab tapi mungkin seperti apa yang bro kiz cakap tu...

ArulchelseA said...

aku tak tau lg bab ni..lg pun aku punya aku tk yg ke barapa juta ni..kih kih kih

aL sYa said...

mmg btol konpius haha (>.<)

azlina_muhammad said...

yep...xbape nak mahir jugak..huhu..

Aku Afzal said...

hmm tak pasti la bro.aku pon tak cara sangat apa yang Alexa buat tu..janji menurun.kehkehkeh :D

pamie said...

aha..nak tau jugak jawapan dia..sy punya alexa rank malaysia pn cmtu jugak..pandai naik2..tapi alexa rank global turun2, kira ok la plak kalau global..hehe...pelik je ayat..

yatie Awang said...

entah kakak pun tak tahu gak

caliph shuriken said...

berlaku pertambahan blog2 baru secara tiba2 mungkin...

mankete said...

hurm aku pon tak mahir..tapi jawapan sama mcm kiz ahahahha

ChaCha said...

konpius jugak..huhu..

BGB! said...

rank global berdasarkan pageviews dari seluruh dunia, manakala ranking kat malaysia berdasarkan pageviews dari malaysia, jadi jika banyak pageviews dari malaysia, ranking akan semakin baik untuk malaysia,tapi tidak global melainkan pageviews dari malaysia mencapai ribu riban sehingga jumlah keseluruhan pageviews mengatasi jumlah pageviews global blog lain, pageviews tidak terhad macam unique views, unique views ialah ip address pengunjung, pageviews ialah bilangan views atau page yang diakses oleh uv tadi. jika BE nuffnang pageviews inilah yang akan membuatkan target iklan cepat sampai, ia dikenali sebagai impression.

harrazdani said...

kiz dan man : memang betul, tapi malaysia pun termasuk dalam global rank kan...dan sepatutnya yang terbaik akan mengatasi yang kurang baik....jika yang kurang baik di malaysia secara automatiknya global rank takkan turun kerana ada yg lebih baik trafiknya daripada mereka...

harrazdani said...

BGB : ini bermakna pageview global aku tinggi dari Malaysia???? bila tgk di stat blog..semuanya daripada malaysia ?...macam mana yer..dan aku tahu emua yg datang pun dari kalangan sahabat2 yg aku BW....

hakmi said...

cuba baca artikel ni;
http://www.bloggloriousblog.com/2011/06/google-page-rank-vs-alexa-rank.html
semoga dapat membantu.

plain jane said...

saye tak expertla, bdk baru belaja

Bui Junaidi said...

bui lagilah bengap bab-bab alexa ni..hahaha..mmg x pernah nk ambik tahu sbb tu tak tahu..

khairul said...

ish x fhm la sy ngan alexa ni..bro tolong tgk alexa ranking kt blog sy ..apa komen ?

kotak bulat said...

emm..kb pun cm ni gak.. rank kat malaysia mkin meningkt pulak

Anak Wak Mail said...

saya lagi la tak faham..hehe

Fuh Santai said...

Sekadar pandangan dr pemerhatian.. rank malaysia down sbb rffral bnyk dari social network..

Ezad Skytech said...

sama la..pernah jadi macam ni..rank global turun..rank Malaysia makin naik..hee~