Saturday, July 16, 2011

Entry poyo | alhamdulillah dapat RM 989 hasil berblogging....jom kongsi tips.

 "OMG...sooo proud with u dad!!!!"

Assalamualaikum dan salam sejahtera, buka email...tetiba dalam inbox ada mesej memberitahu aku dapat sekeping cek atas nama harrazdani.blogspot.com...cek  tersebut bernilai  RM 989.00 ..fuhh kaya aku...belek-belek rupanya RM tu ialah Rank in Malaysia..ingat Ringgit Malaysia tadi...hhahaha..hari ini dengan bangganya harrazdani telah memecahkan ranking ke seribu di Malaysia.....macam bagus jer...walaupun buat segmen tak laku...hahaha. Sejak aku masukkan widget alexa ni...aku jadi lebih bersemangat untuk berblogging..kerana apa !!!! kerana aku ada target...apa-apa yang kita buat kalau ada target dan objektif pasti kita akan lebih teratur dan lebih sistematik dalam melaksanakan sesuatu task atau tugasan yang ingin kita capai....baru tadi buat video conference dengan owner blog ni...dan dia cukup berpuas hati dengan perjalanan dan perkembangan positif yang telah ditunjukkan...dan dia dengan berbesar hati postkan satu gambar yang menunjukkan keterujaannya seperti  di atas..hahahah..ni cek yang aku dapat dari alexa...


Aku mula kenal alexa ni sejak seorang kawan aku bernama syuxer  (nak kenal syuxer pegi tengok kat tepi shoutbox aku tu...dia merupakan komentator antara yang terkental setakat ni) membuat review blog-blog sahabat beliau dengan menggunakan widget ni...beliau menetapkan tanda aras di bawah seribu untuk mengkategorikan sesebuah blog itu baik dan memuaskan, dari situ aku mencari sedikit pengetahuan dan bertanya beliau tentang alexa ini.....aku harap rank ini akan terus baik dan baik....biarlah ia berada di tangga ke  RM 500 ke bawah itu pun sudah cukup...

Moralnya apa yang perlu kita ada dalam diri untuk berjaya ialah...yang pertama ilmu...ilmu mesti cukup dan jangan malu untuk mencari dan mendapatkan ilmu..ilmu sebenarnya untuk dikutip..mengapa aku katakan "kutip" kerana ilmu ada di mana-mana dan tidak kira tempat...jumpa terus kutip dan kutip....itu hak kita sebenarnya...yang kedua kita perlu ada sasaran...dalam kerja kita panggil KPI.."key performance indicator" oleh kerana itu dalam berblogging kita juga mesti ada KPI kalau ingin maju...apa KPI kita...sasaran jumlah entry yang ingin kita post dan jumlah blog yang mesti kita lawati (BW) setiap hari...ini mesti terkandung dalam list KPI kita..kalau kita gagal memenuhinya kita tidak akan mencapai sasaran/objektif dalam masa yang ditetapkan...(cam idris jala pula aku cakap..huhuh), yang ketiga ialah usaha...kita dah ada ilmu dan dah ada sasaran ...tapi kita duk saja....jawabnya bungkus laaaa...jadi kita perlu berusaha menaplikasikan kedua-dua faktor tersebut untuk berjaya....dan akhir sekali tawakkal...rangkumkan ketiga-tiga cabang kejayaan tadi dengan tawakkal dan doa...kerana  bagi aku "usaha tanpa doa itu sombong" dan "doa tanpa usaha itu bodoh"...jadi renung-renungkan selamat beramal.....

30 comments:

Fathiah Hamim said...

bagus2! gambate! =D

peep said...

waha tahniah.. tinggi tu.. :)

kotak bulat said...

ingatkan dpt durian runtuh td..bru nk suh HD blanja.. wat kecewa je.. :P

Betul2..kb pun apy sgt dlu bila dapat rank bwah 1000.. sebb best blogging ni bile ad target.. nti kita same2 usaha daptkan bwh 500 lak.. :)

Panggil aku Han said...

wah best nye.....:)

MARIA LIZA said...

wah bagus betul yer....Blogging pun ada KPI yek..Selalunya Kerja jer ada KPI...

i'm ezza haniza said...

haha! wat gempak je!

ArulchelseA said...

tahniah broo.. aku atas 10,000 lagi...nnt nak useha la turunkan.. dpt bawah 8ribu dulu.. kih kih kih

Syuxer said...

tahniah bro..:)..kekalkan momentum untuk terus ke bawah 500 plak..takde mustahil asalkan kerja keras heheh..

Gagak said...

tahniahh laaa.... moga dapt RM yang rendah dri tu yaaaa..hehe

Jiejah Gorjes said...

kempunan nk mkn ns beriani free td kihkihkih btw tahniah!!!

ChaCha said...

haiyaa..bikin gempak saja! tahniah!

TYNTHA LANA said...

Tahniah dani! teruskan sehingga ke titisan peluh terakhir!hahahaha

Bui Junaidi said...

kipidap harraz..bgs betul la korang ni..ada target tersendiri..bui main hentam kromo jer..tak der fikir pun nk ranking ke berapa dlm alexa tu..hahaha..

wan_cikgumuzik said...

wahhhhhh..!! tahniah..!! dah bawah 1k..!!! keep it up...!!! jangan berenti... biar lambat asalkan selamat.. hahhahaaa..

Khairil said...

Tahniah bro!!!Keep it up...

mankete said...

salam bro , tahniah dah achive 1k alexa tu..

yup2 betul kata cikgu wan ..biaq lmbt asal slmt ehehhe

alif haris said...

ffuuh .. terbaik la bro .. 989 in malaysia.. !

hehe engatkan dpt duit 989 .. hahaha

shida'R said...

saya knal syuxer hehe..tahniah yer :)

teynteyn the doll said...

tahniahhh! untung laa.. teyn punya baru 6.20=.="

iKhRam said...

wow.. sekarang ni, blog harrazdani ni dah macam pak menteri.. siap ada kpi, ada target.. wow!

hebat tue !

kiz said...

usaha tangga kejayaan..

caliph shuriken said...

congratz bro..
gambatte ^^

Fyqa said...

utglah kmu...:)

fyna said...

waaaa..tahniah...
fyna tak sampai level tue lagi.
jeles lak.
:)

harrazdani said...

semua komentator di atas : terima kasih semua, berkat usaha kita bersama kan...have a nice day and happy blogging....peace.

Wanie said...

wah hebat.entry pakcik memang bagus2..:)

keep it up uncle ^_^

fiq. said...

omg, sangat syiok owhhhhhhhhhhhhhh

BRO_MONDAY said...

harrazdani : tahinah bro!!! ai ingat kan Ringgit Malaysia lah tadi...kipidap, terus kan usaha kite semua...koh koh koh

Anif Abdullah| AA said...

powerla tuh.. bukan senang dalam ranking 1000.. *ingat dpt cek duit td,hehe

sha my heart said...

wah, bagus betul..

kite ni malas nak buat macam tu. nanti rasa tertekan. Nak heppi2 blogging jer.