Sunday, September 18, 2011

Apa yang dimaksudkan dengan PageRank (PR) | jom ukur PageRank Blog korang.


Salam to all my friend, hari ini aku nak bercerita tentang google PageRank (PR), benda ni dah lama disentuh oleh blogger-blogger otai seperti abgteror dan wancikgumuzik, tetapi pada masa tu aku cuba jugak nak test berapa tahap PR blog aku ni, tapi amat mendukacitakan nilainya adalah '0' hahaha...jadi aku senyap jer laa, tapi sekarang bila aku test, adalah 1/10 jadik laaa kan sebagai permulaan blogger picisan macam aku ni kan. lain laa blog simanis dah 2/10. Di bawah ada jadual yang menunjukkan dengan lebih detail rate yang dimaksudkan dengan nombor PageRank ni,  jadi kalau 1 macam aku ni "very low" laa..


Untuk makluman nilai PR bermula dari 0-10, lebih tinggi nilai PR lebih popular dan lebih tinggi kebarangkalian artikel atau link sesebuah blog akan diakses dan dicapai oleh engine carian google (itu pendapat aku yang kurang arif dalam PR ni, kalau salah tolong tunjukkan yer), bagus ker kita tahu nilai PR blog kita? bagi aku ianya penting kalau kita memang ada niat untuk memajukan blog kita dari masa ke semasa, lainlah mereka yang berblogging hanya untuk menjadikan blog mereka sebagai personal diary. kat bawah ni aku sertakan satu bentuk penerangan nak kata carta pun boleh laaa berkaitan PageRank(PR) ni.


Bagi aku dengan adanya PR ianya boleh dijadikan kayu ukur tentang kepopularitian blog kita di search engine result pages,  ini penting kerana walaupun kita tidak berblogwalking, blog kita masih ada pengunjung yang datang hasil daripada tajuk-tajuk yang berunsur SEO yang kita buat. Jadi apa tunggu lagi, jom kita check PR blog kita (klik SINI untuk check PR blog anda)

Enty ini bukan berniat nak tunjuk aku ni otai dalam bab ni sekadar nak berkongsi ngan blogger-blogger baharu jer yang dah tahu abaikan jer laaa.. Cari ilmu sikit-sikit melalui internet, kalau nak  belajar ngan kawan-kawan semuanya di semenanjung...sian kat aku kan.hahaha

25 comments:

kiz said...

ilmu harus di kongsikan bro..semoga terus berjaya..

Titisan Hujan said...

pe lg blik la semenanjung.ehehehe

Zullism said...

tgk pr mmg kasi semangat skit

ArulchelseA said...

bro..blog kita mana leh lawan blog simanis tu..kih kih kih kih..

harrazdani said...

kiz : berkongsi mana yang tahu..

titisan hujan : insyaallah 3 tahun lagi.

zull ; harap lebih bersemangat.

arul ; betul tu bro..takleh lawan..cikgu mana boleh kita lawan.huhu

ArulchelseA said...

sama la kita bro..aku pun 1/10.. ok la tu utk blog cikai mcm aku ni..kih kih kih

harrazdani said...

rull ; apa lagi bro..taruk laaa dalam blog...nanti slow2 google update...kita boleh tgk.

SoLy SoLicious said...

kdg xpenah amik kesah pun psal PR ni..heee

ArulchelseA said...

dah letak bro.. kih kih kih.. baru dpt 1 nnt org kata kita ni ex pulak.. kih kih kih..

harrazdani said...

arul : takder laaa bro..mana ada ex..huhuhu..setakat satu cam kita..lain laaa sembilan..haha

ArulchelseA said...

ala benda2 ni saje2 je kan..utk naikn smngt berblog. kih kih kih..

kotak bulat said...

err.. kb 1 je.. :(

ABU said...

ya mari ukur..

Bro ahmad said...

tips pr tinggi selalu main keyword, teknik SEO..dan main google webmaster tool, kalau blog personal jarang pr tinggi melainkan rajin2 main SEO.
satu lagi pr boleh pengaruh rank alexa jugak hmm.

harrazdani said...

bro ahmad : thanks bro.....;)

fiq. said...

hurm, sokong bro ahmad, kalau yg blog seo tu mesti tinggi arg.

kalau saya ni, setakat 1 je la,hahaha

simanis said...

Erkkk??? Terima kasih Dani...

Saya masih di luar, berjumpa seorang blogger Perak... Saya x tahu apa tentang PR. Orang tepek di blog saya pun nak tepek... X berniat meninggi diri...

"I am writing as a revenge to my mother tongue..."

Sekian...

Khairil said...

PR?..aku ingat apa tadi...page rank...wah nice info bro...aku punya pun cikai juga...

ChaCha said...

dari 2 jadi 1...ape kena eh cmtu? pelik...

afzalsukasuki said...

saya satu je memanjang.mknanya sy sentiasa no 1.kahkahkah

caliph shuriken said...

ntahlaa bro.. kjap2 0, ada masa 2, pastu 0 balik, penin ooo...

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

wah,nk cuba..
0 kot..heheh..

khairul said...

sy punya 2/10..terima kaseh sahabat byk berkongsi maklumat ttg blog ni

ABU said...

PR aku dng alexa dah jatu srt drpd 0 sbb tukar domain... :(

Ujie said...

dah pi check...N/A! iyelah, blog baru beberapa bulan. tq info.