Wednesday, May 18, 2011

Kata 1Malaysia???



Apabila anda ke Sarawak dan Sabah, jangan terkejut apabila anda seperti berada di negara luar....mengapa ? yang pertama kerana setiap warganegara Malaysia (semenanjung) yang menetap di sini lebih daripada 90 hari perlu mempunyai dokumen  perjalanan terhad ( cam passport laa), nak lebih detail klik sini. Tapi kalau datang sekadar dua tiga hari pihak Imigresen akan bagi slip lawatan sementara. hari ni habis separuh hari untuk settel benda ni je. kata 1Malaysia???


Lebih terasa asingnya bila  kita mengunjungi tempat-tempat rekreasi di negeri sarawak ni (sabah tak pasti laaa mungkin mr Abu boleh komen)  kita akan lihat caj yang berbeza..!!! orang semenanjung ada rate berbeza 50% lebih mahal dari orang sini...contoh pergi ke  'Sarawak culture village' , tempatan RM30, semenanjung RM60..kata 1Malaysia?????

13 comments:

Fathiah Hamim said...

exactly. as if kita neh tourist luar negara.
tak paham la concept sebenar 1malaysia.

harrazdani said...

fatiah : "walau kerja sini pun kena bayar full"- kata2 awek kaunter tiket....:-(

areteacar said...

ERM... x penah pergi tpi nape perlu charge memahal? kata 1 malaysia :p

sobri yaacob said...

x pernah nak tpkir pkara2 mcm 2.!!!
kata IMALAYSIA kan?? he..he..
x pnah smpai sarawak..

harrazdani said...

areteacar : mcm tu la realiti...

harrazdani said...

sobri : ada masa datang sini..saya boleh jd tourist guidenyer...

ArulchelseA said...

stuju bro..nk g sabah kena ada pasport biru 5thn..mcm nak g luar negara pulak..org sabah nk ke semenanjung tk de pulak..
sarawak kena caj ke..pada hal rkyat malaysia jugak..pasal caj kat sabah tk pasti....

harrazdani said...

Arul : nak buat buku biru ni bukannya kejap...

ABU said...

setuju dgn en harrazdani..

sepatutnya perkara ni tidak brlaku..ceh!! mcm orng politik pulak aku ni...hahah

ye serius, nape perlu ada caj yg berbeza..same je kan 1malaysia..aku pun tak setuju pasal benda ni..perlu di ajukan kepada kementrian pelancongn kot..

kalau kat sbh sama jugak la rasany..aku tak perasan sngt,tp selalunya mcm tu la..tak adil kan..

ArulchelseA said...

Muak bro masa nk buat tu.. mnyusahkn..

Mira iiya said...

laa.,mcam tu ker?? tak tahu lak..,

kalau macam ni macam mn orng semenanjung nk melamcong Malaysia Timur..,

harrazdani said...

abu : sabah pun sama
ker...huishhhhhh
arul : muak brooo sib baik ada insan berhati mulia sdr hasnol..baik2 orang sarawak ni..;-)
mira iiya : mcm tu lah...;-(

Bui Idzra Ryn said...

org sarawak mmg baik2..hehe..(",)