Wednesday, August 10, 2011

Entry info | logo star of david pada syiling baru kita???

Assalamualaikum dan salam sejahtera, sebelum ini aku ada buat entry berkaitan asal usul lambang bintang berpenjuru enam ni, yang menjadi lambang kepada bendera Kerajaan Israel.Nak tahu klik SINI. Aku belum pernah melihat secara nyata duit syiling yang dikatakan baru ni cuma melihat dari blog-blog yang menyiarkan tentang cerita disebalik duit syiling  ni. 

Sejak beberapa hari yang lalu aku ada terbaca tentang adanya lambang menyerupai...aku ulangi "menyerupai" lambang bintang enam tersebut atau lebih dikenali sebagai "star of David". adakah ia hanya secara kebetulan atau disengajakan, dimana hilangnya lambang bulan sabit dan bintang yang memang sinonim dengan duit syiling negara kita..atau lambang tersebut dihapuskan atas pelbagai alasan serupa dengan nasib yang menimpa lambang kereta nasional pertama dahulu...sejak dah tukar kepada kepala rimau agak-agak makin laris jualannya kot....

Jadi persoalan yang timbul ialah apakah signifikannya lambang seperti itu tertera di duit syiling tersebut..ada sapa-sapa boleh tolong bagitau tak...kalau aku silap tolong bagitau yer...

19 comments:

Freaky said...

hoh kebetulan ? nampak macam mustahil je kebetulan.. mungkin ada agenda tersembunyi

cucu umie said...

herm..ayie tidak tahu mungkin bukn kebtolan..

Saiazuan said...

aku pernah buat entry pasal ni.. bca tuk maklumat lanjut kt blog aku

http://eleventx.blogspot.com/2011/07/konspirasi-panas-duit-syiling-siri-ke-3.html

:)

ArulchelseA said...

1malaysia...jgn ckp hal ni nnt kena gantung kat parlimen..ih kih kih kih

wan_cikgumuzik said...

errmmmmmm.. tak tahu kenape aku tak amik pot kes nih.. maybe mentaliti aku berkata ianya kebetulan kot..

sebab apa?? memang laa 6 bucu besar pada bintang tuu.. tapi cuba tgk betul2 ada bucu2 kecil di antara penjuru2 besar pada lambang tuu.. so, dah ada 12 bucu bintang tuu kan?? sama kerr dengan lambang "star of david" tuu?? just thinking positive jerr dengan benda2 mcm nih..

hanya kita yang menilai.. benda nih kan kerajaan yang buat.. habis siapa lagi yang selalu nk komplen hasil2 kerajaan nih.. lu pikir laa sendiri.. hahaha...

Liyana Zahim said...

Kbtulan ke? Rasenye ada hidden agenda lah.. Lmbg tu buleh ada kat mana2 je..Dorg nk lmbg ni terukir kat mana2 je walau kat jarum skalipun.. Cth la.. Israel mmg puaka...

Bui Junaidi said...

zip mulut..hehe..apa2 pun hrp2 jgnlah ada kontroversi nnt pasal duit syiling ni pulak..

harrazdani said...

wancikgumuzik : israel menyerang palestin pada tahun 1967 yang dikenali sebagai perang enam hari yang turut melibatkan beberapa negara arab. isunya mengapa mereka memilih tahun 1967 ? kerana seluruh umat islam pada masa itu sudah kurang sensitivitinya...kerana apa? kerana mereka telah menyerapkan pemikiran umat2 islam dengan muzik....semua pada masa itu gila dengan the beattle dan rooling stone....contohnya kita lihat di Malaysia...semua orang gila dengan seluar besar ala2 the beattle dan rambut mereka dibiarkan panjang supaya menyerupai kumpulan-kumpulan berikut. dan pada masa itulah mereka menjalankan misinya. ironinya pada masa kini...mereka telah berjaya menerapkan sikap liberalization thinking "think positive" dalam semua aspek termasuk bab agama dan kesuciaanya....sehingga jika mereka yang dianggap golongan yang positive thinker adalah mereka yang bagus dan terkehadapan dari yang lain.....dan mereka yang selalu berfikiran negatif adalah mereka yang tidak baik. mereka akan sedaya upaya akan mencari bukti dan alasan untuk menyokong hujah yang kononnya kita adalah positive thinker....sehingga mengesampingkan perkara yang lebih besar dan nyata didepan mata.....

MARIA LIZA said...

lebih baik kita maintain aje identiti kita yg tersendiri...

Aku Afzal said...

kebetulan?segera lakukan pembetulan semula :)

iKhRam said...

betul juga.. kenapa perlu lambang itu yer?

Rain said...

bnda yang dikatakan kebetulan ni sebenarnya sikap sengaja yang dimanipulasi

Anak Wak Mail said...

akutak tahulah kebenaran tentang benda ni..

tapi kalau betullah,,nape tak buat bintang 14??kenapa mesti bintang tu??mesti ada benda yang tak best nih!

Saiazuan said...

harap kau brpuas hati dengan entry aku :)

kiz said...

yang paling aku musykil..kenapa beriya sangat nak tukar duit syiling baru..apa keuntungannya kalau duit baru tu untuk rakyat..kalau pakai baru duit gak..lama pun duit gak..

liyana said...

hmm..npe ek??

wan_cikgumuzik said...

apa kata kita ramai2 buat protes tentang duit syiling tuhh kalau dah semua nak kecoh2 pasal bintang tuu..??

kita berhak kan sebagai rakyat islam untuk memprotes demi kesucian agama kita kan?? so?? sape yang berani buat protes nih??

Khairil said...

aku harap BNM dapat menggantung dulu pengeluaran duit syiling 10sen ni...walaupun kebetulan atau tidak , harap ada kerajaan dapat mengkaji kerana perkara ini menyentuh sensitiviti masyarakat...

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

erm,xtau nak kata apa.. =)