Tuesday, November 15, 2011

JUMLAH ANAK LUAR NIKAH DI MALAYSIA 152,182 ORANG...!!!


Salam sahabat, tengok angka  anak luar nikah dalam masa dua tahun di Malaysia...fuhhh gile !! tapi yang aku pelik mengapa jumlah perbezaan diantara Negeri Sabah dengan negeri-negeri lain hampir 50%, mengapa yer ???

sumber : utusanSeramai 152,182 anak luar nikah direkodkan oleh Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat dari 2008 hingga 2010. Timbalan Menteri berkenaan, Heng Seai Kie berkata, daripada jumlah itu, Sabah mencatat angka tertinggi dengan 41,490 orang, diikuti Selangor (18,983) dan Sarawak (17,570).

Beliau berkata, Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) telah menjalin kerjasama strategik dengan Jabatan Latihan Khidmat Negara bagi mengintegrasikan pendidikan kesihatan reproduktif dan sosial."Program itu telah melibatkan 64,000 remaja mengenai pendidikan dan risiko yang terpaksa ditempuhi kerana tindakan mereka,” katanya semasa menjawab soalan Datuk Mohd Jidin Shafee (BN-Setiu) pada sidang Dewan Rakyat hari ini.

Mohd Jidin ingin tahu jumlah anak luar nikah yang direkodkan sejak 2008, punca masalah dan inisiatif kementerian untuk membendung gejala itu.Seai Kie berkata, enam pusat remaja telah ditubuhkan untuk golongan sasar berumur antara 13 dan 24 tahun bagi memberi maklumat berkaitan isu psikososial termasuk menyediakan khidmat kaunseling dan kemahiran hidup. – Bernama2 comments:

syafiqakarim said...

makin ramai.elok lah..
nak tunggu bala br insaf.
nauzubillah.

rruunn-ziza said...

fuuhhh ap nk jadilah...