Sunday, December 25, 2011

LOKASI TEMPAT RAMALAN KIAMAT 2012 JADI TUMPUAN MASYARAT DUNIABANDAR RAYA MEXICO - Agensi Pelancongan Mexico menjangkakan dapat menarik kehadiran 52 juta pelawat menjelang tahun 2012 ke rantau yang dikaitkan dengan tamadun Mayan seperti Chiapas, Yucatan dan Tabasco. Sebelum ini, Mexico dapat menarik kehadiran sekitar 22 juta pelancong luar pada setiap tahun.

Peningkatan mendadak dalam jumlah pelancong kali ini dikaitkan dengan ramalan penduduk Mayan bahawa kiamat bakal berlaku pada tahun depan. Kiamat itu diramalkan berlaku pada 21 Disember 2012. Pekan dan bandar raya di kawasan tamadun Mayan memulakan kiraan tamatnya kalendar Mayan tersebut semalam.


Namun, ramai ahli arkeologi berpendapat rujukan kepada tarikh tersebut yang diukir pada batu bersurat berusia 1,300 tahun cuma menandakan tamatnya satu kitaran dalam kalendar Mayan. "Dunia belum kiamat. Ia hanya satu era," kata seorang jurucakap pelancongan negeri Quintana Roo yang menempatkan kota bersejarah Cancun, Yeanet Zaldo.


Kebijaksanaan tamadun Mayan menyebabkan sebahagian penduduk mengambil berat tentang ramalan kiamat tersebut. Tamadun Mayan yang mencapai peringkat kegemilangan dari tahun 300 Tahun Masihi hingga 900 Tahun Masihi memiliki kemahiran luar biasa dalam bidang astronomi. Kalendar kaum berkenaan bermula pada tahun 3,114 Sebelum Masehi (S.M.) dan mengambil masa selama 394 tahun untuk membentuk satu kitaran dikenali sebagai Baktun.


Baktun ke-13 berakhir pada 21 Disember 2012. Teori bahawa kiamat berlaku pada tarikh tersebut berpunca daripada sebuah batu bersurat yang ditemui pada tahun 1960-an di tapak arkeologi Tortuguero di negeri Tabasco, dekat Teluk Mexico. Batu bersurat berkenaan menceritakan tentang kembalinya Dewa Mayan pada penghujung Baktun ke-13. Mereka yang percaya mengenai teori kiamat itu menyebarkan ramalan tersebut di ratusan ribu laman web dan blog di Internet. - Agensi

P/S info ini aku kongsikan adalah ingin menunjukkan bahawa teori kiamat yang digembar gemburkan selama ini hanya bergantung kepada sebuah batu bersurat yang asalnya sudah tentu daripada manusia. Jadi  kita orang islam jangan percaya perkara-perkara sebegini kerana dikhuatiri akan merosakkan akidah. Hari kiamat pasti akan tiba tetapi bila dan ketikanya, itu adalah di bawah kekuasaanNYA. Apa yang penting selagi kita diberi kesempatan waktu dan usia manfaatkan ia sebaik mungkin.

1 comment:

Anonymous said...

hari kiamat semua tu terletak pd kausa tuhan.. memandai2 ja depa nak ramalkn bila..