Friday, August 5, 2011

Entry santai | macam-macam ragam dunia blog ni kan !!!


Asslamualaikum dan salam sejahtera, selamat berpuasa untuk hari yang kelima, aku miss sahur hari ni terlepas fadilat sahur kan, takperlah dah takde rezeki. Cuba tengok apa yang aku paste kat atas tu, macam-macam ragam kan dunia blogging ni. Kebiasaannya aku takkan follow mereka yang buat macam ni, tetapi yang ni membuatkan aku tergerak hati nak pergi follow.. kenapa yer ? kerana bahasa yang digunakan..Itulah faktor utama aku pergi dan follow. Sama ada dia nak follow balik atau tak aku tak kisah pun, bukan kene bayar pun dakk...Moralnya bila kita bersopan dalam berbahasa orang yang tak nak tolong pun pada mulanya insyaallah akan terbuka hati untuk membantu..itu pengalaman aku selama empat tahun bekerja di counter celcom.

Kalau dia datang dah maki hamun, walaupun perkara tu boleh settle dengan cepat aku dah berat hati nak tolong...jadi benarlah kata-kata para cendikiawan 'bahasa melambangkan bangsa dan budi pekerti'...tapi tak semestinya mereka yang menggunakan bahasa-bahasa agak kasar itu tidak baik, mungkin itu cara mereka menyampaikan sesuatu mesej dan pendapat beliau, dan para pembaca selesa dengan keadaan itu. Yang aku maksudkan di sini ialah bahasa yang kita gunakan apabila memerlukan kerjasama pihak lain atau pertolongan dari orang lain. 

p/s entry sebelum jumaat..kat kuching jumaatnya awal setengah jam dari semenanjung...maknanya berbuka pun awal setengah jam laaa dari korang  jangan jeles...huhuhuu

23 comments:

kiz said...

tak jeles pun awal buka...hahaha

kotak bulat said...

betull...berbudi bahasa pling senang tp tak ramai yg nak gunakan.. bukan susah pun, jdkn amalan, bila kita berbahasa, org pun ringan hati nak berbudi.. :)

Fathiah Hamim said...

budi bahasa melambangkan budaya dan identiti. hehe

Luqeem™ said...

yup..btul2..bila berbudi, smua jd snang

Jiejah Gorjes said...

betul berbudi bahasa, TAPI knp mesti nk kite follow dia dulu baru dia nak follow kite? Dia dah dtg rumah kite dulu kan, and dia sendiri kta bagus kan?

For me bile dah termasuk blog orang and rasa bagus n menarik minat terus jer follow tade lak nk wat statement camtu. Dan kalo org yg kite follow tu follow kite balik kire tu rezeki la kan.

Cik Bell said...

budi bahasa juga menunjukkan keperibadian seseorg camne ;)

Khairil said...

haha..nice entry...sopan santun budaya kita...

buka puasa awal tapi sahur lagi awal kan...huhu

cik tikah said...

pantang org suh paksa2 follow ni. haha...

ArulchelseA said...

budi bahasaaaaa....buadaya kitaaaaaaa.......(nyanyian siti di tv)


bro sini awal satu jam dari semenanjung ..buka pun awal sejam.kkih kih kih kih

wan_cikgumuzik said...

hahaha.. aku sangat bersetuju dengan statement jiejah gorjes tuu.. Kalau bahasa jerr indah, tapi tak ada etika, tak guna jugak,.. itu hipokrit namanya,,,, kah kah kah..

sape setuju ngan statement aku sila angkat kening..!

kan?? ramai yang angkat kening kan??

yatie Awang said...

betulkan, kerana bahasa kita boleh menjadi lembut hati ngan orang,

tapi untuk yg diatas tu kalau difikir2 balik, untuk apa tulis gitu, kalau nak follow, follow jelah, tak payah tunggu kita follow...macam budak2 pulak nampak

cucu umie said...

berbudi bahasa memang amalan kita yg pntg kena pandailah kita jge budi bhase tersebut..jgn anggp dia lembut dia berbhasa and sebliknya..

aien said...

wahh .untung la buka awak :D selamat berbuka nanti :))

hyz said...

hahhahah ada dpt gak msg ni... dr org yang sama ni... sy pong tergerak hati utk polo dia.. huhu

Aku Afzal said...

kahkahkah sekali betul2 dia buat la entry pasal ni.tak sia2 kita berdiskusi hari tuu.hahaha :D

alif haris said...

heheheh .. jujurnya die .. :)nice

huh !! bestnye dpt buka setengah jam awal ! huhu

diana said...

tapi kami sahur boleh bangun lambt sikit dari kamu kat sana..'jangan jeles..
heheheh

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

budi bahasa budaya kita :)

best jep dapat buka awl :)

Cikya said...

seronok baca ejaan yang penuh...
membaca itu nikmat kalau bahasa tak carca marba..
dan, kalau pergi kaunter perkhidmatan, tengok orang senyum, terus sejuk hati..
tak jadi nak marah.
kena muka ketat pom haru jugak..

caliph shuriken said...

btul tu bro.. klau org mintak atau tnya elok2 mmg semua keje kita bole settle dgn senang hati kn ^^

Wanie said...

hehe..macam tau je sape yg tinggal jejak tu..bagi wanie org yang tinggal jejak ni macam tak ikhlas je..rasenye sume blog pn die tulis 'bagus' kalau wanie, wanie tak follow..kejam kan..huhu

Anak Wak Mail said...

hahaha..macam2 betul..=)

kenapa aku tak terfikir nak buat camni..:p

Bui Junaidi said...

dulu bui pernah buat mcm ni..(maluuu)
tapi ayat nya mcm ni
"bui dtg singgah dan follow,follow balik yer"..hahaha,bila d kenang malu jugak..tp sekarang x buat lagi..kalau ada pun bui letak "bui dtg singgah dan follow"..tu ajer..

kita satu kawasan,berbuka awal..selalu beli juadah kat matang ker..?