Monday, September 26, 2011

Terkini : Gambar Empangan Bakun | Bakun Hydroelectric Dam

Salam to all my friend, malam ni aku nak kongsikan gambar-gambar terbaru, terhot, terkini empangan Bakun yang kawan sekerja aku ambil minggu lepas ( 23/09/2011), hasil lawatan kerja 3 hari ke sana. Empangan ni masih dalam  proses percubaan, proses penakungan air dah selesai sampai ke paras yang membolehkan empangan ini beroperasi. Untuk info empangan ini akan menjadi empangan concrete faced rockfill dam CFRD yang tertinggi di dunia setinggi 205M dari tapak ke puncak. Dan keluasannya bersamaan dengan Negara Singapura. Besar tak. Banyak lagi info yang korang perlu tahu pasal Bakun ni tapi tujuan asal aku just nak tunjuk gambar jer kan..jadi nak tahu lebih lanjut pasal Bakun ni boleh ke SINI . jom layan gambar di bawah.





12 comments:

memang tinggi bro..250 m dari tapak sampai top...gayat tu...

dengar cerita..kalau empangan bakun ni pecah satu sarawak banjir..nauzubillahiminzalik..huhu

cantik.. boleh tarik pelancung tu.. kita doakan negara kita selamat dari segala musibah...

Fuhh..memang dahsyat & hebat...

wah besarnya.. seluas negara singapura tu... pemandangan sangat cantik

minta2 juga di jauhkan dari sebarang bencana

wah besarnya projek ni... dngr diorng gigih pindahkan binatang2 yg terperngkap di pulau2 kecik do kawasan bakun ni..good good...

wahhh besarnyer... shantek pmandangan....

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More