Friday, October 14, 2011

KEKURANGAN DAN KEBURUKAN SKIM SARAAN BARU PERKHIDMATAN AWAM (SBPA) | KEBURUKAN MEMILIH OPSYEN SBPA

KEKURANGAN DAN KEBURUKAN SKIM SARAAN BARU PERKHIDMATAN AWAM (SBPA) | Salam to all my friend, setakat ni yang aku bold merah tu jer laaa yang aku nampak kekurangan skim ni....berkaitan umur persaraan wajib tu. tapi bagi kerajaan ianya baik kerana boleh cut cost untuk bayaran pencen dan ganjaran. yang lain tu boleh dikatakan baik. Apapun tidak ada sistem di dunia ni sempurna dan dapat memuaskan hati semua orang...terimalah seadanya.



Bagi penjawat awam yang menerima opsyen sistem saraan baru perkhidmatan awam (SBPA) juga akan menerima kenaikan gaji tahunan antara RM 80 hingga RM 320 dan faedah kenaikan gaji antara tujuh hingga 13 peratus.  Kerajaan juga mengumumkan untuk melanjutkan usia persaraan wajib daripada 58 tahun kepada 60 tahun.

7 comments:

Bro ahmad said...

ada keburukan ke..harap dikaji balik

ArulchelseA said...

tinggi lagi la ni bro.. kih kih kih

harrazdani said...

ba ; setiap perkara kat dunia ni ada baik buruknya...tida yg sempurna

arul : kih kih kih

eman said...

beselah dlm dunia ni kene lah balance xsemua benda kite leh dpt ikut kehendak... kite tgk pe yg terbek la tuk mase depan negara...

Anonymous said...

Kerajaan bijak kita yg bebal...contoh jika kita da layan bersara..kita kerja sekarang Contohnya Gaji RM 1000 sebenarnya Kerajaan bayar gaji kita RM 400 aja sebulan..sebab jika kita bersama RM 600 tetap kita dapat.. Betul tak...JIka meka ambil org baru kerajan kena bayar lebih bersamaan 3 org "persara" yg dilanjutkan perkhidmatan...Ganjaran"Persara" kerajaan akan simpan 2 tahun lagi...bayak jimat tu...bijak bijak

Kerani said...

Memangpun bijak, yg tanggung risiko penjawat awam lah.

Anonymous said...

Terserah...klu nak ikut...terima..tp klu tak nak..kekal ja la dlm ssm..apapun tq pd kerajaan.