Friday, June 24, 2011

bokeh



Assalamualaikum dan salam sejahtera, hari ni nak masuk bab photography sikit, walaupun bukanlah otai dalam bidang ni..huhu...banyak istilah-istilah yang kita perlu tahu dalam bidang photography ni, kadang-kadang boleh konfius dengan istilah-istilah englishnya...hari ni nak kongsi pasal BOKEH....bokeh ni ialah dalam sesuatu gambar tu selain daripada subjek yang nak kita fokuskan...yang lainnya adalah kabur..lagi kabur lagi terbaik.. sampai tahap gambar spender kat belakang pun nampak cam burung. dan objek yang nak difokuskan lagi sharp lagi bagus...

Nak dapatkan bokeh ni bergantung pada lens....50mm/ 1.8 f dah cantik bokehnya, macam gambar yang saya snap  kat bawah ni...huhuhu..


Penggunaan bokeh yang betul "gile bokeh gambar ko ni bro...manakala penggunaan bokeh yang salah " ko tu bokeh bini aku minah"...


Bukan bermakna bokeh ini berasal dari N9, perkataan bokeh ni berasal dari Jepun yang bermaksud kabur atau blur....perhatikan background gambar-gambar di atas...ok tak bokeh dia..huhu

17 comments:

BRO_MONDAY said...

harrazdani : cantek!!! dapat gak ilmu baru...tengkiu bro!!! koh koh koh


p/s : ingat kan "bokeh" tu "bekas" dalam loghat N9...mujur yu ada mention pasal ni kat atas...('',)

wan_cikgumuzik said...

kalau aku kan.. tangkap gambar standart, lepas tuu part background blur tuu buat sendiri pakai potoshop?? amacam??

adakah itu pon dinamakan BOKEH jugak?? hahahaha..

::FAIZ FARISH:: said...

nice last pic

harrazdani said...

bro monday : tq....sama2 berkongsi ilmu

wan : hang memang expert bab edit ni...hahah..tp kalau edit orang boleh perasan.

faiz : tq...:)

kotak bulat said...

wah~ bokeh... da tau da ni.. hehehe...
perkataan bokeh ni blh gne tak nk ckp.. "aku rabun, aku tengok kau bokeh(kabur) je..erk.."

harrazdani said...

KB memang kreatif....hahahaha

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

blom memahami..heheh..t nk blaja gak la..bidang phtgrpi ni..agak2 lepas dak??ngeh2..

Mohd Shahir Shamsudin said...

sy minat jugok dengan fotografi ni.tapi takdop pitih lagi nok beli dslr ;D

bokeh kuk klate pon ado makno jugok dih ;)

Azzah said...

Ingatkan belajar loghat N9 tadi..

cucu umie said...

thnkx info zani..ayie pon bro nak berjinak dlm dunia nie..hehe

p/s; suka care zani bg komen..banyak yang ayie bljo dripada zani..thnkx zani..

Khairil said...

ingatkan bokeh ni loghat...anyway thanks for the info...suka tengok gambar2 yang berbokeh ni....

MARIA LIZA said...

memang unik le nama bende ni...

Syuxer said...

gambar bokeh sungguh cun..semua fokus kepada suatu objek tuh..:)

dapat gak ilmu today..

Fathiah Hamim said...

ohhh bokeh namanyaaa

ArulchelseA said...

cuak aku bro...bebokeh2 mato den tgok eh..kih kih.. terbaik bro...

Wanie said...

cun2 bokeh gmbr2 ni..hehe
salah tak ayat ni?hehe

Sue said...

bahasa Qlate pun ada pekataan bokeh ni... :)