Friday, June 24, 2011

tipssss nak tahu jumlah pembaca setia di blog kita



Asslamualaikum dan salam sejahtera...baru boleh jenguk blog hari ini sibuk dengan kerja. Semalam saya ziarah ke blog wancikgumuzik dan macam biasalah blog dia memang banyak info yang berguna terutamanya tips dan kaedah untuk maju dalam dunia blog.


Saya tertarik dengan penerangan ringkas beliau tentang uniques visitor (UV) yang boleh kita lihat di nuffnang account. beliau menerangkan tentang maksud UV ini iaitu jumlah pengunjung yang singgah lebih dari masa yang ditetapkan oleh nuffnang mungkin 15 saat, 30 saat atau 1 minit (tidak boleh diconfirmkan oleh beliau) apabila mengetahui maksudnya yang  saya terus login account nuffnang dengan pantas, terus tengok dibahagian analytics. 



Baru saya faham bahawa dari situ kita boleh tahu berapa orang yang datang dengan niat memang nak membaca blog kita atau mereka yang datang hanya ingin pastekan ayat blogwalking di shoutbox...kalau taip di shoutbox mungkin lambat sikit, ini paste!!!! ctrl + v terus pangkah hahahah...mungkin tak sempat tengok entry pun...dari situ kita boleh tahu jumlah pembaca setia !!!! contoh ada kat bawah ni.huhu...visitor sikit jer...
HourViewsUniques
0:001912
1:0054
2:0022
3:0011

p/s sedang praktikkan tips wancikgumuzik dimana beliau menekankan agar letak banyak gambar utk menarik lebih lama visitor duduk dalam blog kita.

26 comments:

SoLy SoLicious said...

waahh..menarik.. ^^

Khairil said...

kadang2 kena ambil juga ilmu dari blogger yang otai macam cikguwan tu...

waN Mohd Salim said...

hohohoho baru tahu la .. ajar siket

sue perbs.. said...

ooo.. cenggitu rupenye

kotak bulat said...

nak g tgk la kt nuffnang..
hehhee

Bro ahmad said...

tips yang berguna..thank kongsi

Syuxer said...

kawe pun tak khatam lagi bab UV..tq bro..:) baru kawe pehe heheh

Azzah said...

selama ni pun letak banyak gambar dari google..nice info

wan_cikgumuzik said...

wow..!! ada nama aku di situ.. sangat terharu.. sama2 lah kita kongsi yerr.. insyaallah.. ada keberkatan di situ..

Mohd Firdaus said...

UV tu sinaran UV ke..bahaya kan..hehehe

cunndaa said...

thanks kongsi kan tips nie...nk terus buka nuff nak tgk..hehehee

Wanie said...

baru tau jgk psal UV ni..
thanks for sharing..:)

ArulchelseA said...

info yg berguna bro..pengharapan yg baik itu bukn sesuatu yg mudah..janji setakat mana yg kita mampu..tq bro..

Ratu Tak Cantik said...

nice nice

ABU said...

abu biasa gak tengok2 nuff punya tu..dia mmg ada tunjuk detail..:)

Bui Idzra Ryn said...

o..cmtu rupanya..melopong kejap..hihi.very nice info..nnt g blog bui.lama2 cket yer..hehehe

nur said...

Info yang bagus untuk mereka yang baru.. Tapi yang lama pun kadang2 taktau juga.. Sama berkongsi adalah amalan murni.. ( rasa macam skema pula ayat komen ini..) - marilah sama2 prektis segala mala tips yg diperolehi..

nur said...

Info yang bagus untuk mereka yang baru.. Tapi yang lama pun kadang2 taktau juga.. Sama berkongsi adalah amalan murni.. ( rasa macam skema pula ayat komen ini..) - marilah sama2 prektis segala mala tips yg diperolehi..

Roza Ami Nanomiya said...

Unique Visitor dikira dalam 24 jam; seorang pelawat uniq masuk di kira 1 unik walaupun masuk berkali2 dalam masa 24 jam tersebut

Cth; Aku masuk blog ko pada pukul 1.00, 6.00, 13.00, 20.00... aku tetap dikira sebagai satu uniq visitor walaupun setiap kali aku masuk aku singgah 1 saat.

ikut penerangan cikgu wan tu... nam dia pageviews.

mcm cth aku td, sehari pageview aku bg kat ko ada 4...

time on site plak diukur masa seorang visitor luangkan masa kat blog ko ni

ikaAki said...

haha, confirm check selalu la tu pas ni kan?

Titisan Hujan said...

owh..gtu ka

::FAIZ FARISH:: said...

asalkan ada pembaca setia. dah ok

tia @ Ini Kisah Tia said...

Tia suka tengok analytics dekat nuffnang tu .. melompat-lompat Tia kalau semakin naik :)

hamzah ian said...

begitu rupanya.. waaaa

el-janna said...

sukakk tengok earning je la^^ hahah

tiap sejam tengok analitic. kalau semalam punye banyak, hari pun kne lebih banyak .kire ade target la^^

Mohammed Faizal said...

cam tu ea...terim kasih bagi burung informasi